Hlavní obsah

Video z úřadu. Žadatel si mobilem natočil, jak se přidělovaly dotace na kotle

Video natočené na úřadě neúspěšným žadatelem o dotace.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Příběh Hynka Černého, neúspěšného žadatele o dotaci na tepelné čerpadlo, už Seznam přinesl. Muž pátral a ptal se tak dlouho, dokud neodhalil chyby středočeského úřadu. A to i díky nahrávkám, které si pořídil.

Článek

Když středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tento týden ve čtvrtek přiznala, že dubnový příjem žádostí na ekologické topení nebyl férový, byla to zásluha Hynka Černého. Jednoho ze stovek žadatelů, kteří si na jaře vystáli den a noc ve frontě před krajským úřadem.

Velká část z nich se ale dozvěděla, že ač měli ve frontě přední místa, stejně se nedostali mezi 420 vyvolených.

Hynek Černý nejdřív i díky tomu, že si rychle vyžádal jednání s úředníky (a také díky tomu, že si vše nahrával na telefon), odhalil, že kraji nesedí čísla: jednak pořadí, v němž zájemci odevzdávali žádosti, ovšem ani časy odevzdání.

Na záznamu, který si pořídil, mu to překvapení úředníci začátkem července nejsou schopni vysvětlit.

Jasno je až teď. Hejtmanka Jermanová prohlásila, že zhruba 180 žádostí přišlo na podatelnu úřadu hned v osm hodin ráno prostřednictvím různých poštovních kurýrů. Tito kurýři nemuseli stát frontu, ale žádosti zanesli do vedlejšího vchodu - takže měli velkou výhodu. Čekající lidé o téhle možnosti nevěděli.

Středočeští radní proto rozhodli, že dotační balík navýší o dalších 25 milionů - tak, aby peníze dostali i lidé, které kurýři předběhli.

Reklama

Doporučované