Hlavní obsah

Vietnamka obviněná z vraždy Kimova bratra byla propuštěna

Žena obviněná z vraždy Kim Čong-nama se dostala na svobodu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vietnamka, která v Malajsii strávila dva roky ve vězení kvůli podezření z účasti na vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, byla v pátek propuštěna na svobodu. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na soudní úředníky a obhájce.

Článek

Podle tlumočníka vietnamského velvyslanectví citovaného agenturou AP vypadala žena při propuštění z věznice šťastně, dalších podrobností se ale zdržel. Očekává se, že Vietnamka ještě během dneška odletí do vlasti.

Malajsijský soud letos 1. dubna poslal Vietnamku Doan Thi Huongovou do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Prokuratura krátce před vynesením rozsudku obvinění vůči ženě zmírnila z vraždy na úmyslné zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem. V Malajsii je při obvinění z vraždy nutné prokázat úmysl zabíjet.

Diktátorův bratr Kim Čong-nam byl zavražděn v únoru 2017 na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Dvě ženy, Indonésanka a Vietnamka, byly obviněny z toho, že v prostorách letištního terminálu oběti vstříkly do obličeje nervový plyn VX. Indonésanka Siti Aisyahová byla nečekaně propuštěna na svobodu minulý měsíc.

Obě ženy svou vinu od počátku odmítaly a hájily se tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že vstříknutí látky do obličeje Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

Doan Thi Huongová se po vznesení „alternativního obvinění“ přiznala a žádala o slitování. Po změně obvinění hrozilo 30leté ženě nanejvýš desetileté vězení, zatímco předtím jí hrozilo doživotí.

Soudce Azmi Ariffin při vynesení rozsudku konstatoval, že délka vězení podle jeho názoru „poslouží zájmu spravedlnosti“. Odsouzené řekl, že má „veliké štěstí“, a popřál jí vše nejlepší. Huongová prostřednictvím tlumočníka poděkovala soudu, prokuratuře i vládám Malajsie a Vietnamu. Novinářům pak řekla, že je šťastná, a doufá, že se po návratu do Vietnamu stane zpěvačkou nebo herečkou.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Reklama

Doporučované