Hlavní obsah

Tři roky místo doživotí. Obviněná z vraždy Kim Čong-nama dostala nižší trest

Obviněná z vraždy Kim Čong-nama dostala nižší trest.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Žena původně obviněná z vraždy Kim Čong-nama si u soudu vyslechla obvinění jiné. Díky dobrému chování by mohla z vězení vyjít už v květnu. Chce se vrátit do Vietnamu a stát se herečkou.

Článek

Malajsijský soud dnes poslal Vietnamku Doan Thi Huongová, původně viněnou z vraždy nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Podle jejího právníka to znamená, že bude už v prvním květnovém týdnu propuštěna na svobodu, informovala agentura AFP. Prokuratura krátce před vynesením rozsudku obvinění vůči ženě zmírnila z vraždy na úmyslné zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem.

Diktátorův bratr Kim Čong-nam byl zavražděn v únoru 2017 na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Dvě ženy, Indonésanka a Vietnamka, byly obviněny z toho, že v prostorách letištního terminálu oběti vstříkly do obličeje nervový plyn VX. Indonésanka Siti Aisyahová byla nečekaně propuštěna na svobodu minulý měsíc.

Podle agentury AP, která se odvolává na právníky ženy, se Doan Thi Huongová po vznesení „alternativního obvinění“ přiznala a žádala o slitování. Vietnamka přitom byla nově obviněna pouze z úmyslného způsobení zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem. Za to 30leté ženě hrozilo nanejvýš desetileté vězení, zatímco předtím jí hrozilo doživotí.

Soudce Azmi Ariffin dnes konstatoval, že délka vězení podle jeho názoru „poslouží zájmu spravedlnosti“. Odsouzené řekl, že má „veliké štěstí“ a popřál jí vše nejlepší. Huongová prostřednictvím tlumočníka poděkovala soudu, prokuratuře i vládám Malajsie a Vietnamu. Novinářům pak řekla, že je šťastná a doufá, že se po návratu do Vietnamu stane zpěvačkou nebo herečkou.

Její právník řekl, že očekává propuštění své mandantky v prvním týdnu května, poté co jí bude trest zkrácen o třetinu díky dobrému chování.

Prokurátor Iskandar Ahmad dnes soudu řekl, že od nejvyššího žalobce dostal pokyn, aby Doan Thi Huongové nabídl mírnější „alternativní obvinění“. Ještě v březnu prokuratura odmítla žádost Vietnamu o stažení obžaloby z vraždy.

Obě ženy svou vinu od počátku odmítaly a hájily se tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že vstříknutí látky do obličeje Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

Reklama

Doporučované