Hlavní obsah

Malajsie stáhla obvinění z vraždy Kim Čong-nama

V roce 2017 dvě ženy nastříkaly do obličeje Kim Čong-nama nebezpečnou bojovou látku VX.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Indonésanka Siti Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong před dvěma lety zaútočily na Kim Čong-nama na letišti v Malajsii, kde mu do obličeje nasříkaly nervový plyn VX. Podle obhajoby žen je severokorejští agenti přesvědčili, že útok je jen neškodný žertík pro skryté kamery.

Článek

Malajsijská prokuratura v pondělí stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Siti Aisyahovou v souvislosti se smrtí bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Indonésanka byla následně propuštěna na svobodu, informovala agentura AP.

Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru nastříkaly do obličeje nervový plyn VX.

Státní zástupce Iskandar Ahmad důvod pro stažení obžaloby neuvedl. Podle agentury Reuters šestadvacetiletá Aisyahová opustila budovu soudu krátce po slyšení, na kterém soudce rozhodl, že vyhoví žádosti prokuratury o stažení obžaloby. „Jsem překvapená a velmi šťastná,“ řekla novinářům Aisyahová.

„Jsme přesvědčeni, že je obětním beránkem a je nevinná, jak jsme již dříve tvrdili, i když to obžaloba považovala za fakt, neexistují žádné přímé důkazy, že žena cokoli aplikovala na Kim Čong-nama, jak můžete vidět na záznamu z bezpečnostní kamery, “ řekl obhájce Aisyahové Gooi Soon.

Podle agentury AP byl kvůli propuštění Indonésanky pozastaven také proces obžaloby s Vietnamkou Doan Thi Huong.

Obžalované ženy se od svého zadržení v roce 2017 hájily tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že útok na Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou.

Z organizované vraždy jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Ještě loni v srpnu malajsijský soud uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné „dobře naplánované spiknutí“ mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánovaní vraždy.

Po Kim Čong-namově smrti zveřejnila v březnu 2017 neznámá skupina Cheollima Civil Defense (CCD) na internetu videonahrávku, v níž uvedla, že se postarala o Kim Han-sola (syna zavražděného), jeho matku a sestru. Všichni se prý ukrývají na neznámém, bezpečném místě. CCD se přitom prezentovala jako skupina, která pomáhá vysoce postaveným Severokorejcům opustit zemi.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Reklama

Doporučované