Hlavní obsah

Vinná réva odkvetla nejpozději za posledních 20 let, sklizeň bude do tří měsíců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vysoké teploty minulého týdne sice uspíšily kvetení vinné révy, přesto letos kvetla nejpozději za posledních 20 let. Průběh kvetení a termín jeho ukončení jsou pro vinaře indikátorem toho, kdy bude sklizeň.

Článek

Vinobraní by tak mohlo začít kolem poloviny září. Na vinicích kvete réva zpravidla v první půlce června, vlivem chladného jara se ale kvetení opozdilo. „Letošní termín byl srovnatelný s loňskem, oproti normálu jde o zhruba desetidenní zpoždění. Za posledních 20 let je to spolu s rokem 2004 jeden z nejpozdějších termínů,“ řekl vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt a ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Podle něj se říká, že když odkvete réva, zbývají do vinobraní tři měsíce. U každé odrůdy se ale doba od kvetení do sklizně liší. „Mezi rané odrůdy patří například Irsai Oliver nebo Müller Thurgau. Naopak více času k dozrání potřebují Ryzlinky, Frankovka nebo Cabernet Sauvignon. Odhadujeme, že první sklizeň révy letos začne až někdy před polovinou nebo v polovině září. Na vývoj ročníku tak bude mít rozhodující vliv podzimní počasí,“ dodal.

Prudké deště, které zasáhly republiku po víkendových tropických teplotách, révu na vinicích skupiny neponičily. „Násada je letos dobrá a počty květenství jsou nadprůměrné. Příští týdny však ukážou, zda se bobulky révy dostatečně vyvinou a uchytí,“ uvedla Radka Lejčková, mediální zástupkyně.

Bohemia Sekt loni zpracoval devět milionů kilogramů hroznů, meziročně o půl milionu kilogramů více. Potvrdil tak pozici tuzemského lídra ve zpracování hroznů. Podnik, který každoročně zvětšuje plochy svých vinic, jichž loni vysadil 22 hektarů a obhospodařuje 580 hektarů ploch.

Reklama

Doporučované