Hlavní obsah

„Vinný.“ Exprezident Sarkozy si odsedí rok ve vězení za korupci

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy čelí mnoha kauzám.

Reklama

aktualizováno •

„Shledán vinným z korupce a obchodování s vlivem,“ vyslechl si francouzský exprezident Nicolas Sarkozy v pondělí u pařížského soudu.

Článek

Spolu se Sarkozym byli pařížským soudem shledáni vinnými i advokát Thierry Herzog a soudce Gilbert Azibert. Exprezident Sarkozy byl odsouzen na 3 roky ve vězení, z toho jeden rok natvrdo. Podle obžaloby mu hrozily až 4 roky za mřížemi. Proti rozsudku se mohou všichni tři odsouzení odvolat.

Francouzská média často pojmenovávají politické skandály. Sarkozyho kauza je v tamním prostředí známá jako „kauza odposlechy“. Šlo v ní o dohody mezi Nicolasem Sarkozym, jeho advokátem Thierrym Herzogem a soudcem Gilbertem Azibertem. První dva zmiňovaní se od soudce snažili získat informace výměnou za významný post v Monaku. O nelegálních domluvách se policie dozvěděla díky odposlechům telefonu Nicolase Sarkozyho.

O jakou kauzu, o které chtěli Sarkozy s Herzogem vědět více informací, šlo? Jednalo se o nesrovnalosti ve financování Sarkozyho prezidentské kampaně z roku 2007. Právě v rámci vyšetřování tohoto případu začala policie odposlouchávat exprezidentův telefon. Sarkozy používal neoficiální telefonní číslo pro komunikaci s Herzogem, pod pseudonymem Paul Bismuth.

Po dvou letech, kdy Sarkozy opustil Elysejský palác, byl vůbec prvním bývalým francouzským prezidentem, který skončil ve vazbě. Stalo se tak poté, co policie provedla domovní prohlídky u tří podezřelých mužů - Sarkozyho, Herzoga a Aziberta. Později se přišlo na to, že se Sarkozy dozvěděl o tom, že ho policie odposlouchává.

Foto: Profimedia.cz

Obvinění v „kauze odposlechy”: Azibert, Sarkozy a Herzog.

V neděli přišel francouzský týdeník Le Point se zjištěním, že soudy vědí, kdo před téměř sedmi lety bývalému prezidentovi prozradil, že je odposlouchávaný. Má za tím pravděpodobně stát Éliane Houletteová, nadřízená soudce Patrice Amara, který na vyšetřování dohlížel. Houletteová obvinění odmítá.

Pondělnímu verdiktu předcházely týdny soudních slyšení na konci minulého roku. Obhajoba francouzského exprezidenta byla postavená především na argumentaci „politickou kampaní“. Navíc se zmiňoval i fakt, že soudce Azibert na žádný avizovaný významný post v Monaku nenastoupil.

Odsouzení francouzští vrcholoví politici

Jacques Chirac

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac v roce 2011 stanul před soudem za obvinění ze zpronevěry ještě jako pařížský starosta. Odsouzený byl na dva roky. V té době byl však Chirac již nemocný a v pokročilém věku. Byl proto osvobozen.

Alain Juppé

Funkci francouzského premiéra zastával Juppé v letech 1995-1997. V letech 2011-2012 byl také ministrem zahraničí. V roce 2004 ho soud uznal vinným rovněž ze zpronevěry. Figuroval ve stejné kauze jako prezident Chirac.

François Fillon

Fillon byl předsedou vlády v letech 2007-2012. Minulý rok jeho i manželku Penelope shledal soud vinnými ze zpronevěry veřejných prostředků. Bývalého premiéra poslal soud na pět let do vězení. Fillon fiktivně zaměstnával vlastní manželku i své děti. Proti rozsudku se Fillon odvolal.

Další Sarkozyho kauzy

Nicolas Sarkozy, který v novodobé francouzské historii patří vůbec k nejméně oblíbeným hlavám státu, čelí mnoha dalším obviněním. Stejně jako během kampaně v roce 2007 i v roce 2012 se objevily nejasnosti ve financování. V tzv. „Kauze Bygmalion“ měla být jeho nakonec neúspěšná prezidentská kampaň zaplacená ilegálně. To začnou francouzské soudy projednávat v druhé polovině letošního března.

Ještě další kauza spojená se Sarkozym se datuje do roku 2006 a 2007 a prezidentské kampaně. Sarkozy si ji údajně nechal financovat tehdejším libyjským režimem Muammara Kaddáfího.

Sarkozy se stal vůbec druhým prezidentem francouzské páté republiky, který neobhájil svůj prezidentský post pro druhý mandát. Prvním byl v roce 1981 Valéry Giscard d'Estaing. Sarkozy nastoupil na prezidentský post jako tehdejší hvězda francouzské politické scény v roce 2007. V roce 2012 však ve volbách prohrál s Francoisem Hollandem.

Reklama

Doporučované