Hlavní obsah

V Paříži začal soud se Sarkozym. Po hodině ho přerušili, pokračuje ve čtvrtek

Foto: Profimedia.cz

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy přichází k pařížskému soudu.

Reklama

Deset let za mřížemi a pokuta ve výši jeden milion eur (asi 26 milionů korun). Takový trest hrozí francouzskému exprezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který čelí obvinění z korupce.

Článek

Od doby, kdy opustil Elysejský palác, čelí Nicolas Sarkozy vyšetřování takřka neustále. Prezidenta z let 2007 až 2012 vyšetřovali policisté například kvůli údajnému financování kampaně libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím nebo údajným úplatkům při prodeji zbraní do Pákistánu.

Aféra, kvůli níž Sarkozy dnes ve 13.50 stanul před pařížským soudem, spatřila světlo světa právě při vyšetřování libyjské kauzy v roce 2013. Detektivové totiž při odposleších narazili na zcela nový směr – Sarkozy i jeho advokát Thierry Herzog spolu komunikovali přes telefony registrované pod falešnými jmény. Sarkozyho přístroj byl vedený na jistého Paula Bismutha.

Další odposlechy ukázaly, že bývalý prezident byl prostřednictvím svého advokáta v kontaktu s Gilbertem Azibertem, soudcem kasačního soudu. Sarkozy se od něj snažil získat informace z vyšetřování jiné své kauzy – justice tehdy vyšetřovala, zda dostal finanční dar od majitelky kosmetické firmy l’Oréal, miliardářky Liliane Bettencourtové.

Vyšetřovatelé tehdy zabavili Sarkozymu jeho deníky a bývalý prezident chtěl vědět, co s nimi zamýšlejí. Obrátil se proto na Aziberta a za informace mu měl nabídnout prestižní post v Monaku na francouzské Riviéře. Zatímco případ ilegálního daru od Bettencourtové nakonec policie odložila, zahájila naopak vyšetřování ve věci uplácení Aziberta.

Když policisté 4. března 2014 prováděli u advokáta Herzoga domovní prohlídku, tvrdil jim, že vlastní pouze jeden mobilní telefon vedený na své jméno, napsal server 20 minutes. Když ale vytočili číslo na Paula Bismutha, začal mobil zvonit v jeho kapse. V odposlechnutých hovorech si Herzog příliš nebral servítky – o soudcích vyšetřujících údajný dar od Bettencourtové mluvil jako o „bastardech“.

Skutečného Paula Bismutha, který podniká s nemovitostmi, později oslovila izraelská televize i24. Bismuth žije právě v Izraeli a o zneužití svého jména bývalým spolužákem z lycea vůbec nevěděl. Nechtěná celebrita pak novinářům řekla, že se cítí jako „pěšák v koši s odpadky“. Procesu se nyní účastní na dálku, zastupuje ho právnička.

Pětašedesátiletý Sarkozy, který nyní čelí soudu i s Herzogem a Gilbertem, jakoukoliv vinu odmítá. Oba právníci se pokoušeli paralyzovat vyšetřování spoustou stížností a odvolání. Napadali například legálnost odposlechů i Národní úřad pro finanční prokuraturu (PNF), který zřídil Sarkozyho nástupce v Elysejském paláci François Hollande. Sarkozyho spojenkyně Rachida Datiová, která letos neúspěšně kandidovala na starostku Paříže, mluví o tom, že PNF prosazuje „politickou spravedlnost“.

Foto: Profimedia.cz

Tři obvinění: advokát Thierry Herzog, exprezident Nicolas Sarkozy a soudce Gilbert Azibert

Novinář Fabrice Arfi z investigativního serveru Mediapart, který o Sarkozyho aférách opakovaně psal, ale považuje exprezidentovu taktiku napadání justice za „čirý populismus“. „Sarkozy je u soudu, ale místo toho, aby reagoval na obvinění, se snaží ukázat prstem na francouzský justiční systém. Máme tu bývalého prezidenta, který se chová jako Berlusconi nebo Trump,“ citoval novináře deník The Guardian.

Bývalý prezident se kromě zpochybňování justice hájí i tím, že soudce Azibert nakonec místo v Monaku, o němž se jednalo, nedostal. Tajnou komunikaci na jméno Bismuth vysvětluje tím, že se chtěl vyhnout „divokým odposlechům“ ze strany soukromých subjektů.

Zda bude dnes zahájený soudní proces pokračovat až do 10. prosince, není v tuto chvíli jisté. Třiasedmdesátiletý Azibert totiž požádal ze zdravotních důvodů o jeho odložení. Procesu se dnes nezúčastnil kvůli možnému riziku nakažení koronavirem.

Asi po hodině jednání byl soud dnes přerušen až do čtvrtečního odpoledne, kdy by měl mít tribunál k dispozici lékařskou zprávu o Azibertově zdravotním stavu.

Francouzská justice dnes nicméně zažívá historický den – je to vůbec poprvé během dějin Páté republiky, kdy před soudem stane přímo bývalý prezident. Souzen a odsouzen byl sice už před devíti lety i Jacques Chirac kvůli fiktivnímu zaměstnávání na pařížské radnici, před soudem se ale kvůli svému chatrnému zdravotnímu stavu nikdy neobjevil. Loni Chirac zemřel, navzdory rozsudku se s ním jeho země loučila se všemi poctami, na pohřeb dorazila i řada světových lídrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované