Hlavní obsah

VIP doktor v boji proti koronaviru. Ordinuje prezident fotbalového Sportingu

Foto: Profimedia.cz

Hrdinové nosí pláště. Prezident Sportingu sloužil v době odstávky portugalské ligy ve vojenské nemocnici.

Reklama

Prezident Sportingu Frederico Varandas pomáhá v boji s pandemií. Jako bývalý vojenský lékař zahodil sako a usedl do ambulančního křesla. To i v době, kdy jeho klub prožívá krizi a Varandas musí být dokonce pod policejní ochranou.

Článek

Ve vojenské nemocnici v hlavním městě Portugalska měli na výpomoc veleváženého hosta. Pandemie totiž povolala do služby i prezidenta lisabonského Sportingu Federica Varandase. „Sport v Portugalsku se úplně zastavil, řekl jsem si proto, že své zemi budu platnější jako lékař, než coby prezident sportovního klubu,“ prohlásil.

Současný lodivod jednoho z největších klubů v zemi totiž dříve sloužil vlasti jako vojenský lékař. Čtyřicetiletý Portugalec se zúčastnil několika zahraničních misí a to včetně té v Afghánistánu a v době pandemické nouze se rozhodl na několik dní do služby vrátit.

Varandas v nemocnici sloužil, stejně jako stálí zaměstnanci, dvanáctihodinové směny a to po dobu dlouhých šest týdnů. Prezident jednoho z nejslavnějších klubů země pracoval na příjmu, kde se denně potkával s pacienty s podezřením na onemocnění covid-19. Jednalo se hlavně o starost o příslušníky portugalské armády a jejich rodiny.

„Je to zkušenost, která se nedá zapomenout. Je až neskutečné, jak se veškerý život zastavil. Něco, co z počátku vypadalo mírně, nyní působí tak obrovské škody,“ nechal se slyšet Varandas.

Foto: Profimedia.cz

Varandas pracoval jako vojenský lékař v portugalské armádě, poté se přesunul k fotbalu.

Hlavní úlohou bývalého vojenského lékaře bylo nově příchozí testovat a vyhodnocovat závažnost jednotlivých případů. Pacienty s horším zdravotním stavem předával kolegům, o ty s méně akutními problémy pečoval sám. Soustavné vystavování se enormnímu stresu není pro Federico Varandase nic nového, obzvláště několik posledních týdnů až měsíců.

Služba v nemocnici může prezidenta v současnosti čtvrtého týmu domácí soutěže připravit na tuhý boj v klubu, a to ne jen kvůli návratu portugalské ligy na začátku června, ale hlavně kvůli vážné krizi, kterou Sporting nyní prožívá.

Varandas musí bojovat hned na několika frontách. Sporting na vedoucí tým tabulky Porto ztrácí propastných 18 bodů a fanoušci jinak ambiciózního klubu jsou hrubě nespokojení a co hůř, dávají to dost hlasitě najevo. Dokonce až tak usilovně, že jinak respektovaný Varandas musí být pod policejní ochranou.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Sportingu Varandase ostře kritizují a chtěji, aby složil funkci.

Současná pandemická krize zároveň Sportingu nijak nenahrává, spíše naopak ho ostře faulovala skluzem na stejnou nohu. Pomalu to totiž vypadalo, že se alespoň finanční stabilita klubu začíná vracet do normálu a vyrovnávat se. Pandemie ale vše znovu narušila a Varandas, aby klub uchránil před dalšími finančními problémy, musel sáhnout členům vedení a i samotným hráčům na platy. Představenstvo souhlasilo s 50% snížením mezd na tři měsíce, hráči přijdou o 40% platu.

Při nástupu do funkce byl přitom považován za spásu. Sporting byl totiž ve velkých finančních potížích, na kterých mělo největší podíl bývalé vedení klubu, ostatně právě proto muselo skončit.

Varandas, který předtím v týmu působil sedm let v roli hlavního lékaře, při kandidatuře na prezidenta klubu absolvoval několik debat a sám se nechal slyšet, že někdy je v Portugalsku fotbal brán až moc vážně. „Fotbal je v Portugalsku jako náboženství, je to něco šíleného,“ prohlásil v jednom z rozhovorů.

Zároveň kritizoval i nastavení společnosti ve vztahu k doktorům a právě fotbalistům. „Fotbalisté jsou testováni častěji, než lékaři, kteří pracují v nemocnicích. Podle mě je to naprostý nesmysl a přihlouplý politický krok,“ vyjádřil se ostře na adresu vedení státu.

Reklama

Doporučované