Hlavní obsah

Vítězné ANO nabízí hejtmany soupeřům. I tak jej obcházejí

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Za jakých okolností se ČSSD spojí s ANO v krajích? Odpovídá Bohuslav Sobotka.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Protibabišovské koalice vznikají v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. V dalších čtyřech regionech se hnutí ANO snaží dostat alespoň do krajské vlády.

Článek

Alespoň nás vezměte do vedení kraje, když už jsme vyhráli. Hejtmanský post vám necháme. Tak vypadá aktuálně vyjednávací pozice vítěze krajských voleb - hnutí ANO - ve čtyřech z devíti krajů, kde jeho lídři získali prvenství. V dalších dvou jsou koaliční smlouvy zcela bez účasti ANO těsně před podpisem.

Strategie „hejtman za účast v krajské radě“ se týká Ústeckého, Středočeského, Jihomoravského a Pardubického kraje.

V posledním jmenovaném navíc bude s nejvyšší pravděpodobností neúspěšná. Dosavadní vládní koalice ČSSD a lidovci vedené Koalice pro Pardubický kraj chce pokračovat ve spolupráci. A za vítězným ANO skončili tito zřejmě i budoucí partneři jen velmi těsně. ANO bude mít v 45členném zastupitelstvu dvanáct lidí. Sociální demokraté jedenáct a Koalice pro kraj devět.

Lídr ANO, náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, avizoval, že netrvá na postu hejtmana právě v zájmu toho, aby se jeho hnutí stalo součástí vedení kraje. Navrhoval i širokou koalici.

Přesto současný hejtman Martin Netolický spoléhá spíše na spolupráci s ODS, případně se STAN.

„Velká koalice podle kolegů nepřichází v úvahu,“ uvedl Řehounek.

Očividně i bez vítězství bude Martin Netolický moci dokázat, že plní sliby dané voličům.

Řehounkův postup, který mimochodem před volbami posvětil šéf hnutí Andrej Babiš, ale s větší šancí na úspěch, zkouší vyjednavači ANO vedení ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

ANO s dvaceti mandáty složí pohodlnou většinu ve spolupráci s dosud vládnoucími komunisty, kteří získali 13 křesel. A post hejtmana by mohl připadnout právě současnému ústeckému vládci Oldřichu Bubeníčkovi. Příznačné mimochodem je, že ve vyjednávacím týmu chybí lídr ANO, litoměřický manažer Petr Urbánek.

Zda dojde k finální dohodě, má být jasno v půli týdne.

Hejtmanský post pak z donucení budou zřejmě muset oželet zástupci hnutí Andreje Babiše i v Jihomoravském kraji. Museli reagovat na snahy sociálních demokratů, vedených dosavadním hejtmanem Michalem Haškem, kteří pro udržení se v krajské vládě nabídli post hejtmana druhým nejsilnějším lidovcům.

Nabídka ANO tak zní stejně. Hejtmanem může být lidovecký lídr Roman Celý, když vítěz voleb bude u kormidla také. Potřebují ale minimálně ještě jednu stranu. ANO připouští spolupráci se sociálními demokraty, jen bez účasti Haška. Je možná i stejná varianta jako na brněnské radnici. Tedy, že ANO a lidovce doplní TOP 09 a Žít Brno a Zelení s Piráty.

„Variant je hodně a chceme, aby koalice trvala celé čtyři roky a byla konstruktivní,“ uvedl v ČT pravděpodobný příští hejtman Celý.

Totéž se pak odehrává ve středních Čechách. Hybnou silou jsou zde Starostové, které k druhému místu dotlačila šéfka jaderného úřadu Dana Drábová. Právě na nich záleží nejvíce, kdo skutečně bude hejtmanem. A vypadá to, že ač vítězství slavila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová z ANO, bude to starostenský kandidát Vít Rakušan.

Aktuálně se Starostové dohodli na exkluzivním jednání s ANO a TOP 09. A právě hejtmanský post bude muset podle dosavadních informací ANO obětovat, aby se starostové nepoohlédli po jiných možných partnerech. Třeba sociálních a občanských demokratech, kteří tuto nabídku už učinili.

Úplně vyšachovaní do opozice budou pak Babišovi lidé v Plzeňském a Královéhradeckém kraji.

Milana Chovance má Bernard v zádech i při vyjednávání krajské koalice.

V západních Čechách už podle informací Seznamu finišují jednání mezi druhou ČSSD v čele s byznysmenem Josefem Bernardem ze Škoda Transportation a třemi partnery, s nimiž sociální demokraté vládnou na plzeňské radnici. Tedy ODS, která v plzeňském regionu se 14 procenty slaví největší republikový úspěch, Starosty a lidoveckou Koalicí pro kraj.

„Mělo by to synergické efekty,“ avizoval už v sobotu večer Bernard snahu obejít vítězného Miloslava Zemana z ANO.

Podpis koaliční smlouvy se očekává ještě dnes večer nebo hned zítra.

Podobně rychlí byli v obcházení vítěze voleb v Královéhradeckém kraji. Tam již v sobotu vznikla předběžná dohoda „poražených“. A to přesto, že ANO vedené náměstkyní ministryně pro místní rozvoj Klárou Dostálovou zvítězilo přesvědčivě a získalo 13 mandátů. Druhá ČSSD, která nakonec zřejmě obsadí hejtmanský post Jiřím Štěpánem, pouhých šest.

Dostálová se stále snaží situaci zvrátit a jednat o trojkoalici, naděje jsou ovšem mizivé. Dohodu pěti stran orchestroval politický matador Jan Birke z ČSSD. S tou ANO podle jeho slov nejedná. Ostatní, například Starostové a Východočeši, sice nabídku od Dostálové potvrdili, ale pokračují v jednáních o vládě pěti stran.

„Je potřeba ukázat voličům silný postup vůči ANO. Jinak po této facce dostaneme další tři příští rok ve volbách do Sněmovny. A nesmíme dopustit, aby absolutně nezkušení lidé rozvrátili kraje,“ uvedl pod podmínkou anonymity pro Seznam člen centrálního grémia ČSSD, proč se krajští lídři snaží v mnoha případech ANO obejít.

To se ovšem může vymstít. Dohody bez ANO budou hrát do karet Andreji Babišovi. Udrží jednak rétoriku, jak se zaběhlé strany spikly proti jeho hnutí, jednak jeho lidé nestihnou napáchat žádné chyby.

Dvě hejtmanství má ale podle dosavadních vyjednávání ANO jisté. Zvítězilo s velkým přehledem v Moravskoslezském a prvenství si připsalo i v Olomouckém kraji. Oba tamní lídři – jak ostravský rektor Ivo Vondrák, tak olomoucký kandidát na hejtmana Oto Košta - směřují k tomu, že se stanou prvními muži svých krajů.

Nepřehledná situace zůstává v Karlovarském kraji, kde s velkým náskokem vyhrála s ANO náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová. Povolební matematika totiž ukazuje, že ač by ostatní strany chtěly, ANO zřejmě nakonec obejít nepůjde. Vyjednávání ovšem ještě potrvají.

Reklama

Doporučované