Hlavní obsah

Vláda chce jinak danit nemovitosti. Vlastníci získají, spekulantů ubude

Foto: Realism

Ilustrační foto.

Reklama

Součástí daňového balíku, který nyní vláda řeší s odborníky, je kromě zrušení daně z nabytí nemovitostí i ztížení situace těm, kdo kupují na investici. Stát chce omezit spekulativní nákupy a podpořit tak vlastnické bydlení.

Článek

Ještě než ministryně financí Alena Schillerová přišla na konci března s tím, že chce zrušit daň z nabytí nemovitosti, její resort už dávno pracoval na daňovém balíčku pro rok 2021. Jeho součástí je i změna, která má zkrotit před koronavirovou krizí rostoucí ceny nemovitostí. Konkrétně ztížit pozici „spekulantům“, kteří byty a domy kupují „jen“ na investici.

Pokud návrh projde, nemovitosti nakoupené od roku 2021 pro jiné než vlastnické bydlení bude muset jejich majitel držet 15 let, aby z jejich prodeje nezaplatil daň z příjmu. Takzvaný časový test se prodlužuje z dosavadních pěti let. Nemovitosti užívané k vlastnímu bydlení bude možné i nadále prodat po dvou letech, aby se z jejich prodeje nemusela hradit daň z příjmu.

„V současné době se tyto příjmy nedaní, pokud mezi nabytím a prodejem nemovitosti uplynulo alespoň pět let. Nově se tato lhůta prodlužuje na 15 let. V současné době je tento časový test příliš krátký, což povzbuzuje poptávku investorů po spekulativních nákupech bytů a přispívá k nezdravému růstu cen. Také v důsledku toho se snižuje dostupnost vlastního bydlení,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Tomáš Weiss.

Podle Jana Bonaventury, daňového poradce společnosti Bredford Consulting, existující úprava tyto transakce dost zvýhodňovala. „Nastaví se spravedlivější pravidla, kdy nemovitosti pro bydlení budou nadále od daně z příjmu osvobozeny, ale nákupy a prodeje za účelem realizace zisku či pronájmu se již budou zdaňovat více než dosud,“ uvedl.

Danit se nebude celý příjem z prodeje, ale pouze zisk. Tedy kupní cena z prodeje nemovitosti minus peníze, za které současný majitel nemovitost původně koupil.

Zrušení daně, ale i odpočtů

V návrhu je výjimka, která má opět podpořit vlastnické bydlení. Pokud vlastník prodá nemovitost, ve které nebydlel, ale peníze z jejího prodeje použije na obstarání vlastní bytové potřeby do konce roku následujícího či v roce předcházejícím prodeji, daň neplatí. „Tedy například pokud prodám byt, který byl pronajímán, a peníze použiji na stavbu domu pro bydlení, bude prodej osvobozen i po novele,“ vysvětluje Bonaventura.

Opatření už bylo předjednáno dříve a prošlo vnějším připomínkovým řízením. S krizí v důsledku covid-19 nesouvisí. Na nemovitosti koupené do konce letošního roku se nová pravidla ještě vztahovat nebudou, stejně tak se nedotknou lidí, kteří ve své nemovitosti bydlí.

Aktuálně nejdiskutovanější součástí tohoto daňového balíku je možné zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Ta v současnosti činí čtyři procenta z celkové kupní ceny a kupujícím navyšuje objem prostředků, které musí na nákup sehnat. Součástí balíku je také návrh na zrušení daňových odpočtů úroků z hypotéky.

„Se zrušením daně z nabytí navrhuji pro všechny nově uzavřené hypoteční úvěry zrušit i uplatnění odpočtu úroků od základu daně. Kupujícím zůstane více peněz než předtím a především je budou mít hned, ne až za dvacet či třicet let po splacení těchto úvěrů. Ostatní, kdo již daň z nabytí zaplatili, necháme samozřejmě uplatňovat odpočty dál. To samé platí i pro ty, kteří zaplatili dřívější daň z převodu nemovitostí,“ vysvětluje záměr ministryně financí Alena Schillerová. Refinancování hypotečních úvěrů by bylo rovněž v zákoně ošetřeno tak, aby nebylo posuzováno jako nový úvěr.

Zpětné účinky a možnost opt-in

S podáním vkladu do katastru nemovitostí není třeba vyčkávat až na případné schválení návrhu zákona Parlamentem, protože bez ohledu na to, zda a kdy bude návrh schválen, by z něj měli prospěch všichni, jejichž daň je splatná od 31. března 2020. Ti by již neměli povinnost daň zaplatit. To by se týkalo všech poplatníků, kteří dokončili svůj vklad na katastr v průběhu prosince 2019 nebo později. „Jedná se o množinu lidí, kterým jsme v rámci liberačního balíčku odsunuli úhradu daně z nabytí až do konce srpna. Nyní tuto daň nemusí platit vůbec. Těm, kteří ji už v předstihu zaplatili, vznikne přeplatek, o jehož vrácení mohou požádat,“ říká ministryně Schillerová.

Formou tzv. opt-in nabízí návrh řešení i např. pro lidi s novostavbou, která je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozena. Stačilo by ve lhůtě pro podání přiznání nebo do 30 dnů ode dne účinnosti zákona oznámit finančnímu úřadu zájem daň přiznat a případně uhradit (v případě novostaveb zůstává samozřejmě zachováno osvobození, a tedy za ně poplatník platit daň nebude), a poté by bylo možné dále uplatňovat odpočty úroků z hypotečního úvěru. Využít opt-in by mohli poplatníci, jejichž daň je splatná od 31. března 2020 a návrh na povolení vkladu do katastru nemovitostí podali do 31. prosince 2019.

Kvůli zrušení daně z nabytí nemovitých věcí by státní rozpočet podle Ministerstva financí přišel po zbývající část roku 2020 o výnos ve výši 10,6 miliardy a v následujících letech o výnos ve výši 13,8 miliardy korun. Naopak pozitivní dopad zrušení uplatňování odpočtů zaplacených úroků z úvěrů na bydlení na veřejné rozpočty je odhadován ve výši zhruba pět miliard korun. Konkrétně se odhaduje v roce 2022 na 0,4 miliardy, v roce 2023 0,8 miliardy a v roce 2024 1,2 miliardy korun.

Reklama

Doporučované