Hlavní obsah

Vláda chce znovu zavřít Česko, hledá výjimku pro obchody

Foto: vlada.cz

Ministr Jan Blatný: Rozvolnil, aby brzy zase uzavřel.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu přibylo v Česku 6 402 nových případů koronaviru, to je o více než 1 800 nových případů více než před týdnem. Systém PES je už několikátý den na čtvrtém stupni.

Článek

Situace s pandemií koronaviru se krátce po znovuotevření obchodů, škol, restaurací a služeb dramatizuje, a tak se už příští týden vláda vrátí k opětovnému lockdownu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po čtvrtečním vyhlášení vlády přiznal, že navrhne, aby se vrátila přísná opatření omezující ekonomiku a pohyb obyvatel.

„Je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně, jednalo by se o stupeň 4. Kdyby k takové změně došlo, byl by dostatečný časový odstup, aby se na to všichni mohli připravit,“ uvedl Blatný. Dodal, že budou upravena pravidla tak, aby mohly zůstat otevřené i malé obchody, a nebyly tak znevýhodněné oproti supermarketům.

Podle informací Seznam Zpráv z vládních zdrojů je pravděpodobné, že ke zpřísnění, kterým teď Blatný pohrozil, skutečně dojde. Datum, od kterého by mohla přísnější opatření platit, budou ministři řešit v pondělí. Uzavřít by se měly například restaurace.

Případné zpřísnění opatření by se mělo týkat i škol. O načasování by ministerstvo informovalo školy včas, řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Ministr školství také zváží prodloužení vánočních prázdnin. Jednalo by se o pracovní dny v týdnu před Štědrým dnem. Děti by případně šly do školy naposledy v pátek 18. prosince.

K podobným opatřením ve školách přistoupily kvůli koronaviru některé sousední země. V Česku se tento týden zhoršuje situace s covidem-19 téměř ve všech ukazatelích, podle nichž se vypočítává riziko šíření nákazy.

Ve středu přibylo v Česku 6 402 nových případů koronaviru, to je o více než 1 800 nových případů víc než před týdnem. Laboratoře ve středu provedly téměř 23 tisíc testů na koronavirus. Pozitivní výsledek mělo 28 procent z nich. Je to nejvyšší podíl od 7. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované