Hlavní obsah

Vláda mění jednací řád, posiluje roli premiéra Babiše

Menšinová vláda Andreje Babiše chce jednat podle nových pravidel.

 

Reklama

Změny, které chystá menšinová vláda Andreje Babiše, mají posílit roli premiéra i omezit počet úřadů, jež se k návrhům vyjadřují. Na připomínky dostaly příslušné instituce velmi krátkou dobu: jen pět dní. Odevzdávat je mají ve středu a kritikou nešetří.

Článek

Místo sledování vánočních pohádek mnozí státní úředníci museli studovat nový jednací řád vlády. Návrh totiž dva dny před Štědrým dnem představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán a do 3. ledna chce mít všechny připomínky na stole. Že jich nebude málo, ukazují reakce úřadů, nevládních organizací i opozice.

„Pro nás to bylo velké překvapení, návrh přišel těsně před Vánoci a byla výrazně zkrácena připomínková lhůta,“ říká prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Právě jeho se změna jednacího řádu také dotýká. Návrh počítá i s tím, že by se prezident NKÚ neměl pokaždé účastnit jednání vlády. Nově by se účast jeho, ale třeba i předsedy Českého statistického úřadu či státního tajemníka pro evropské záležitosti musela dopředu schvalovat premiérem. „Přijde mi to nedůstojné,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kala.

Podle Ministerstva spravedlnosti je ale změna jen technická a na praxi nic nezmění.

„To, že prezident NKÚ je oprávněn účastnit se schůze vlády, pokud jsou projednávány kontrolní závěry a stanoviska k nim, a že má právo na udělení slova, vyplývá tedy i nadále přímo ze zákona o NKÚ, a je proto zcela zbytečné, aby to jednací řád vlády opakoval,“ uvedlo tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Kala se přesto domnívá, že by měl být standardně na jednání zván jako dosud. „Já nevím, kdy můj bod přijde, někdo mě musí pozvat,“ oponuje Kala.

Podle návrhu by se nově nemělo v některých případech zveřejňovat také to, jak který ministr hlasoval.

Změny se chystají i ve způsobu, jak rozhodovat o sporných materiálech. Hlavní slovo by nově měl mít premiér, dosud o tom hlasovala celá vláda. Návrh počítá také s tím, že materiály především nelegislativního charakteru by mohl připomínkovat menší počet úřadů.

Podle samotného Babiše jsou připravované změny praktické a urychlí práci vlády.

Reklama

Doporučované