Hlavní obsah

Vláda posiluje zbraň proti viru, která moc nefunguje, varuje imunolog

Foto: Getty Images

Mělo by se skončit se štětečky až do mozku, doporučuje profesor Zdeněk Hel s tím, že existují bezbolestnější metody PCR testů. (Ilustrační snímek)

Reklama

Od začátku února si Češi mohou zajít na bezplatné antigenní testování každé tři dny, dosud to bylo možné jednou za pět dní. Profesor Zdeněk Hel ale tvrdí, že vláda by měla prosazovat PCR testy a bezbolestný způsob odběru.

Článek

Ještě větší důraz vlády na antigenní testování kritizuje virolog Zdeněk Hel, imunolog dlouhodobě se zabývající HIV a nově se podílející i na intenzivním výzkumu SARS-CoV-2 a jeho působení v lidském organismu.

Antigenní testy jsou podle něj málo citlivé a u otestovaných lidí vytváří falešný pocit, že nejsou nakažení, a přitom mohou nemoc šířit mezi příbuzné i kolegy.

Proč nesouhlasíte s tím, že vláda umožnila lidem jít na antigenní testy, hrazené ze zdravotního pojištění, ještě častěji? Není snad stále cílem co nejvíce testovat?

Já všem občanům doporučuji využívat možnosti antigenních testů, ale měli bychom co nejdříve přejít k plné dostupnosti testu PCR pro všechny obyvatele České republiky, a to buď zcela zdarma nebo jen za mírný poplatek.

Mezi antigenními testy existují velké rozdíly. Konkrétně testy, které nakoupila česká vláda od firmy Abbott, jsou relativně nekvalitní. To se snažíme dlouhodobě říct. Senzitivita těchto testů je pravděpodobně pod 50 procent, některé studie naznačují senzitivitu dokonce mnohem nižší.

Především musíme testovat, a to pokud možno metodami založenými na PCR. To, co říká pan ministr zdravotnictví, že testujeme příliš mnoho a tím pádem máme příliš mnoho vykazovaných případů, je naprosto nesmyslné a poukazuje to na absenci základních znalostí z oboru kontroly šíření virových nemocí.

Samozřejmě netestujeme dostatečně. Každý občan by měl mít přístup k bezbolestným odběrovým testům, za nízký poplatek, nebo zcela zdarma. Tak se kontroluje pandemie. Pan ministr tento přístup ignoruje, naopak bohužel přispívá k bagatelizaci situace.

Není problém ve vyšší ceně nebo menší kapacitě PCR testů?

Kapacity na testování PCR v České republice existuji a dají se poměrně snadno a rychle navýšit. Cena PCR testu se moderními přístupy robotizace a poolingu přibližuje ceně antigenních testů či dokonce mohou být prováděny i levněji než testy antigenní, za předpokladu nízkého počtu pozitivních jedinců. Tyto možnosti ale nejsou využívány. V posledním týdnu bylo prováděno jen přibližně osm tisíc až 30 tisíc PCR testů, současná kapacita je 60 tisíc PCR testů. Využíváme tedy jen 15 až 50 procent celkové kapacity. Kolegové mi říkají, že je možno relativně rychle zvýšit kapacitu PCR na přibližně 150 tisíc až 200 tisíc PCR testů denně, což je více adekvátní.

Antigenní testy, ke kterým se v České republice upínáme, by se tedy neměly využívat k plošnému testování?

Antigenní testy podle vědecké komunity a podle instrukcí Evropské unie mají být používané v případě, že není z technických nebo časových důvodů možno použít PCR testy. PCR testy jsou podstatně více senzitivní než antigenní. Dobrovolné testování by mělo být dělané PCR testy.

Pokud bychom přešli na PCR testy, tak čím více testů děláme, tím jsou levnější. Cena PCR testů se může dostat na cenu antigenních testů nebo dokonce v některých případech pod ni.

Snažíme se lidem komunikovat, že negativní výsledek antigenního testu neznamená, že jste opravdu negativní. Testy od firmy Abbott detekují pouze přibližně tři až pět případů z každých deseti nakažených. Pět až sedm nakažených jedinců tedy bude přesvědčeno, že jsou negativní, a mohou přitom přenášet nákazu na své rodiny, kolegy a další.

Musím bohužel říci, že ani PCR testy nejsou naprosto spolehlivé, hladina viru na sliznicích je totiž proměnlivá. Je to ale to nejlepší, co máme, protože testy z krve nejsou účinné.

Takže jak zní rada - trvat na PCR testu?

Vláda vám prozatím nedává tu možnost. Musíte kontaktovat svého lékaře a ten vás musí indikovat, že jste možná nakažení a poslat vás na PCR test. Nebo si musíte zaplatit test sám. Normální člověk by měl mít možnost udělat si PCR test zadarmo, kdykoliv nebo každé tři dny. A odběr by měl být prováděn bezbolestným způsobem, tedy nazálním bezbolestným samoodběrem, ze slin, kloktáním a podobně. Musíme skončit s takzvanými „štětečky až do mozku“.

Vědecky se tyto přístupy označují jako „nízkoprahové“, jsou tedy snadno dostupné a více přijatelné pro všechny, včetně dětí. To je jeden ze způsobů, jak chytře a relativně levně kontrolovat epidemii. Proč Ministerstvo zdravotnictví podobně efektivní přístupy ignoruje, je zcela mimo mé chápání.

A to bylo i vaše doporučení panu premiérovi, když jste s ním jednal?

Jednoznačně. Pan Marián Hajdúch (bývalý národní koordinátor testování, pozn. red.) podobný přistup prosazoval, proto odešel z vlády jako hlavní koordinátor testování. Bohužel se úzká skupina na Ministerstvu zdravotnictví, která je zodpovědná za řízení resortu, rozhodla ignorovat vědecké důkazy, že je PCR testování podstatně výhodnější a bezbolestné odběry zefektivňují testování populace. Znovu ale musím zdůraznit, že antigenní testování je lepší než žádné.

Existují také velké rozdíly mezi jednotlivými výrobci antigenních testů. Vláda měla samozřejmě zorganizovat porovnávací studie a zajistit nákup testů nejlepších kvalit, není mi ale známo, že tak učinila v dostatečné míře.

Účinná doporučení ke zvládnutí epidemie byla podaná i od pana René Levínského, Jana Kulveita, Jana Konvalinky a mnoha dalších vědců už v září a říjnu minulého roku. Především se jedná o doporučení masivního testování a tvrdého lockdownu na začátku epidemie, kdy se situace dala ještě zvládnout a míra incidence omezit. Kdyby Ministerstvo zdravotnictví tato doporučení patřičně zvážilo, mohli jsme epidemii kontrolovat podstatně lépe a zachránit mnoho lidských životů.

To vám nezdůvodnili, proč stát sází spíše na antigenní testy?

Ne. Pan ministr zdravotnictví s námi nekomunikuje, ale musím se ho zastat, vím, že toho má moc. Právě proto by měl na Ministerstvu zdravotnictví pracovat široký tým s patřičnou odbornou expertizou. Bohužel mnozí odborníci naopak odcházejí, právě kvůli absenci komunikace v rámci ministerstva a autoritativnímu způsobu řízení jeho vedení.

Vybočuje v tomto ohledu Česká republika, že jde cestou antigenních testů?

V každé zemi je přístup poněkud jiný. Antigenní testy byly řešením v počátku epidemie, řekněme v létě minulého roku, nyní by ale měl být důraz především na volnou dostupnost testu PCR. Můžu uvést osobní zkušenosti z Ameriky, kde si zajdu do lékárny, ne k doktorovi. Objednám se telefonem, za hodinu tam můžu jít a oni mi udělají buď antigenní, nebo PCR test nebo oba dva, a to zcela zadarmo. Výsledek antigenního testu bude znám za 20 minut, PCR do 24 hodin. Takhle to má být. To je přístup, který kdybychom zavedli v září, tak nemuselo trpět tolik lidí. Jen díky nesmírně těžké práci vynikajících českých zdravotníků není situace ještě podstatně horší, než jaká bohužel je.

Reklama

Doporučované