Hlavní obsah

Vláda přidělila ministru Havlíčkovi trvalou ochranku

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček má nově přidělenou trvalou ochranku.

Reklama

Vláda na svém pondělním zasedání rozšířila seznam vybraných ústavních činitelů a členů vlády s trvalou policejní ochrankou. Nově je na něm i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Článek

Policie od tohoto týdne zajišťuje trvalou ochranku ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi. Rozhodla o tom vláda na svém pondělním zasedání, na kterém změnila nařízení o zajišťování bezpečnosti určených ústavních činitelů České republiky. Na změnu upozornil server iDnes.cz.

Důvod tohoto kroku není jasný, nevyjádřil se k němu Havlíček ani premiér Andrej Babiš.

Nařízení z roku 2008 přiděluje ochranku Policie České republiky vybraným ústavním činitelům a členům vlády. Z těch měl původně ochranku pouze ministr vnitra, ministr zahraničních věcí a ministryně spravedlnosti. V době, kdy byl ve funkci Andrej Babiš, ji vláda přidělila i ministrovi financí.

Kdo má nárok na trvalou ochranku?

Ústavní činitelé

- prezident republiky (i po skončení výkonu funkce)

- předseda Poslanecké sněmovny

- předseda Senátu

- předseda vlády

Vybraní členové vlády

- ministr financí

- ministr zahraničních věcí

- ministr vnitra

- ministryně spravedlnosti

- ministr průmyslu a obchodu

Vicepremiér Havlíček dosud trvalou ochranku neměl. V prosinci minulého roku mu byla přidělena jen krátkodobě. „Ochranku mám dnes z toho důvodu, že jsem byl upozorněn, že mi hrozí určité nebezpečí. Proto mi byla na dobu neurčitou od včerejšího večera nasazena speciální ochranka. Ke konkrétnímu důvodu se nemohu přesně vyjádřit,“ řekl tehdy. Hovořilo se o výhrůžkách spojených s Havlíčkovým působením v uhelné komisi.

Ostatním členům vlády, kteří nejsou na seznamu, náleží ochranka jen v situaci ohrožení.

Reklama

Doporučované