Hlavní obsah
Online

Hamáček o cestě do Ruska neříká pravdu, říká senátor po uzavřeném jednání

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vicepremiér Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Senátu sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Od 11:30 projednává senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost na uzavřeném jednání kauzu Vrbětice a její dopady na bezpečnost ČR.

- Na výbor dorazil ministr obrany Lubomír Metnar, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun i exministr zdravotnictví Jan Blatný. Pozvána byla i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, z jednání se ale omluvila.

- „Dostal jsem potvrzeno, že ten, kdo nemluví pravdu, je pan vicepremiér Hamáček. Nemluví pravdu o tom, že cesta byla kamufláž,“ řekl po uzavřeném jednání senátor Láska.

  • Blatný řekl, že nebyl důvod dovézt Sputnik

    Exministr Jan Blatný podle senátora Václava Lásky hovořil o možnostech dovezení Sputniku. Právě tím obhajoval Jan Hamáček chystanou cestu do Moskvy. „Řekl, že nebyl faktický důvod k tomu, abychom jednali o dovezení,“ dodal Láska.

  • Senátoři nemají věc za uzavřenou

    Senátoři ve věci nepřijali žádné usnesení – bod přerušili a chtějí pokračovat v jednání. Podle senátora Václava Lásky by měl Senát znovu pozvat Marii Benešovou, která na dnešní jednání nepřišla, a pozvat i ředitele BIS. „Naopak si myslím, že bychom už neměli zvát policejního prezidenta, protože má v souvislosti s touhle kauzou problémů dost a nerad bych mu ztěžoval život,“ dodal Láska. Formálně by měl být znovu pozván i Jan Hamáček, ale podle Lásky už zřejmě do Senátu nepřijde.

  • Láska: Hamáček nemluví o kamufláži pravdu

    Senátor Václav Láska uvedl, že z dnešního jednání vyplynulo, že vláda jako celek ve vrbětické kauze zareagovala dobře. „Jednání ČR ale mělo dvě výrazné slabiny – prezidenta a vicepremiéra Hamáčka. Jednání těchto dvou subjektů způsobilo, že jsme teď v souvislosti s touto kauzou vnímáni trochu rozporuplně. Jejich jednání výrazně oslabilo pozici Česka v této kauze,“ uvedl Láska.

    Na výboru se údajně dozvěděl to, co tvrdí celou dobu. „Dostal jsem potvrzeno, že mé nahlížení na kauzu je správné a že ten, kdo nemluví pravdu, je pan vicepremiér Hamáček. Já mám za potvrzené, že pan ministr Hamáček do Moskvy chtěl jet a jeho tvrzení o tom, že to byla kamufláž, není pravdivé,“ dodal Láska.

  • Jednání už opustil i šéf vojenských zpravodajců Beroun

  • Výbor chce odsoudit ruské manévry na ukrajinských hranicích

    Výbor probíral i dubnové ruské manévry na hranicích s Ukrajinou. Členové se shodli, že by je měl Senát odsoudit a konstatovat, že Rusko při nich nedodrželo dohody v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Horní komora by rovněž podle dnešního doporučení výboru měla vyzvat k propuštění Ruskem nezákonně zadržovaných ukrajinských občanů. Ruští činitelé, kteří se podíleli na válečných zločinech na Ukrajině, by podle výboru měli být postaveni před Mezinárodní trestní soud.

  • Blatný se s novináři nebavil

    Exministr Jan Blatný po vystoupení v senátním výboru odjel. „Nechci komentovat uzavřené jednání,“ odmítl dotazy, co se na výboru řešilo. Nechtěl odpovědět ani na další otázky týkající se například skupiny MeSES.

  • Otázku „Věříte Hamáčkovi?“ nechal Metnar bez odpovědi

    Ministr obrany Lubomír Metnar nechtěl po jednání v Senátu říct, jestli věří verzi Jana Hamáčka, že cesta do Moskvy byla pouze kamufláž. „Musíte se zeptat toho, kdo to o té kamufláži říkal. Já jsem to neříkal,“ řekl Metnar.

  • Jednání v Senátu

  • Exministr Blatný je v Senátu už déle než hodinu

    Jan Blatný přijel do Senátu 6 minut po 11. hodině, vypovídat před výborem měl v 11:30. Z budovy Senátu stále ještě neodešel.

  • Fischer: Blatný má k Vrběticím co říci

    Podle senátora Pavla Fischera se Česko kvůli vrbětické kauze nachází ve výjimečné situaci. „V této kauze hraje roli celá řada ústavních činitelů a institucí. Parlament má nezastupitelnou kontrolní funkci, Senát dokonce disponuje některými výjimečnými pravomocemi. V případě našeho výboru se navíc spojuje dohromady téma obrany, bezpečnosti a zahraničních věcí. A právě takto komplexně musíme posuzovat všechny okolnosti,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč se rozhodl pozvat aktéry vrbětické kauzy do Senátu.

  • Metnar: Netuším, proč si mě pozvali

    Ministr obrany Lubomír Metnar při příchodu do Senátu uvedl, že neví, proč si ho senátoři na jednání pozvali.

  • Senátoři si pozvali i šéfa Vojenského zpravodajství Berouna

  • Do Senátu dorazil exministr Blatný

    Na jednání dorazil exministr zdravotnictví Jan Blatný. Nechtěl odpovídat na otázky novinářů, co s ním chtějí senátoři řešit a zda se věc může týkat například jeho postoje k vakcíně Sputnik. Právě kvůli nákupu této vakcíny chtěl letět do Ruska ministr vnitra Jan Hamáček v době, kdy už věděl o podílu ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích.

Reklama

Hlavní zprávy