Hlavní obsah

Vláda projedná dary mezinárodním organizacím za 42,1 milionu Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česko by mělo do konce roku darovat vybraným mezinárodním organizacím a institucím 42,1 milionu korun. Návrh Ministerstva zahraničí projedná v pondělí vláda.

Článek

Navržené dary vycházejí z vládní koncepce zahraniční politiky a podle diplomacie zlepšují renomé Česka ve světě a slouží jako politický nástroj české zahraniční politiky. Loni Česko darovalo mezinárodním organizacím a institucím 37,24 milionu korun.

Největší dar je určen svěřenskému fondu Severoatlantické aliance, Ministerstvo zahraničí pro něj navrhuje 5,85 milionu korun. Peníze poslouží k posílení spolupráce s kandidátskými a partnerskými zeměmi aliance a ke zkvalitnění jejich bezpečnostního a obranného sektoru.

Pět milionů korun je vyčleněno pro rakouský Institut pro humanitní a společenské vědy (IWM), na jehož podpoře se Česko a Rakousko dohodly v roce 2017. Peníze by měly jít zejména na podporu výzkumu díla českého filosofa Jana Patočky, především jeho prací týkajících se Evropy.

Návrh počítá s poskytnutím 2,5 milionu korun Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE). Dva miliony korun by měla dostat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tyto peníze budou určeny na podporu ekonomické transformace zemí v postsovětském prostoru. Další dva miliony korun jsou určeny pro dva stipendijní programy Rádia Svobodná Evropa pro novináře z balkánských a postsovětských zemí.

Menší částky by měly zamířit například na podporu několika programů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mimo jiné na pozorovatelské mise při volbách v evropských zemích. Česko podpoří také úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, přispěje do svěřenského fondu Rady Evropy pro Ukrajinu nebo daruje peníze na výcvik expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Česko poskytuje dary mezinárodním organizacím a institucím každoročně. Peníze čerpá Ministerstvo zahraničí ze svého rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované