Hlavní obsah

ANO si prosadilo rozpočet na příští rok. Navzdory ministrům za ČSSD

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček a ministři ČSSD návrh rozpočtu nepodpořili.

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 376,6 miliard korun. Návrh ale nepodpořili ministři za ČSSD. Sněmovna ve stávajícím složení jej už neschválí.

Článek

Vláda dnes jednala o státním rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Sněmovně ho má odevzdat do 30. září.

„Vláda dala zelenou návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Oproti loňskému roku jsme snížili deficit o téměř 124 miliard korun na 376,6 miliard. Současně jsme navýšili investice na rekordních 218 miliard. Všem státním zaměstnancům navyšujeme platy plošně o 1 400 korun měsíčně,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Proti rozpočtu hlasovala koaliční ČSSD. „Ministři ČSSD dnes nepodpořili návrh státního rozpočtu. Zvýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 Kč nepokryje ani inflaci. V rámci dalšího procesu budeme usilovat o navýšení platů mj. hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o 3000 Kč,“ uvedl předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru.

Příjmy rozpočtu Ministerstvo financí naplánovalo na 1543,3 miliardy korun a výdaje na 1919,9 miliardy korun. Rozpočet už bude schvalovat Poslanecká sněmovna v novém složení po říjnových volbách. Na tiskové konferenci Schillerová uvedla, že nechce, aby stát v příštím roce hospodařil v rozpočtovém provizoriu. Doufá, že nová Sněmovna bude „státotvorná“ a strany se budou snažit na rozpočtu domluvit.

Schodek, s nímž rozpočet počítá, zahrnuje investice 218 miliard, všem státním zaměstnancům navyšujeme platy plošně o 1400 korun měsíčně. Dalších 100 milionů korun směřuje na zajištění mezd pro vysoké školy. Celkem 400 milionů korun půjde na zabezpečení nových míst pedagogů v regionálním školství v návaznosti na růst počtu žáků. Rozpočet počítá se zvýšením důchodů o 805 korun měsíčně. Průměrný důchod v příštím roce tak přesáhne 16 000 korun.

Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun, loni skončil se schodkem 367,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované