Hlavní obsah

Vláda zakázala některé země na dovolenou. Platí nová pravidla pro roušky

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Vláda ani po celodenním maratonu jednání nerozhodla o tom, jak omezí život v Česku. Zpřísnění opatření, která mají ulehčit kolabujícím nemocnicím, chce kabinet nejdříve projednat s opozicí. Omezila ale cestování do některých zemí.

Článek

Vláda prozatím neschválila zpřísnění protiepidemických opatření. Ze středeční vlády, která s přestávkami na další jednání zasedala od 8 hodin ráno skoro do půlnoci, vzešla tři dílčí rozhodnutí.

Jedním z nich je žádost o prodloužení nouzového stavu, který měl podle původního plánu platit do začátku platnosti takzvaného pandemického zákona a nejdéle pak do 27. února.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou však potřeba přísná opatření, k jejichž uložení pandemická pohotovost nestačí. Nouzový stav chce proto kabinet prodloužit do konce března.

O konkrétních opatřeních chce vláda dále jednat ve čtvrtek večer. „Finální text navrhovaných opatření chceme projednat s opozicí předtím, než bude Sněmovna v pátek hlasovat,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle dosavadních informací z jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly v Česku uzavřít mateřské školy. Do škol by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol. Kabinet zvažuje také omezení pohybu mezi kraji či do určité vzdálenosti od bydliště. Zavřít by mohly také některé obchody, které dosud měly otevřeno. Naopak se neuvažuje o uzavírání průmyslu a továren.

Testy ve firmách

Vláda se ve středu shodla také na tom, že bude částečně kompenzovat náklady na plošné antigenní samotestování ve firmách. Právě firmy a výrobní podniky jsou podle statistik druhým místem, kde se nákaza nejvíce šíří. Hned za rodinami.

Testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Zaměstnanci a podnikatelé z něj budou moci čerpat maximálně 60 korun na jeden test, nárok budou mít maximálně na čtyři testy měsíčně. Zaměstnavatelé budou muset použít testovací sady doporučené ministerstvem zdravotnictví.

Podle tiskové zprávy Úřadu vlády bude o termínu spuštění projektu teprve rozhodnuto, firmy ale budou moci od 1. března začít testy nakupovat. Vedle těchto testů mohou zaměstnanci i nadále chodit na státem hrazené antigenní testy jednou za tři dny.

Omezení cest kvůli mutacím

Třetí věcí, kterou vláda ve středu schválila, je omezení cest do některých zemí. Bojí se zavlečení agresivnějších mutací koronaviru, především takzvané brazilské a jihoafrické. Od 26. února do 11. dubna je až na neodkladné výjimky zakázán vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací.

„Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe,“ uvedlo tiskové oddělení vlády. Právě u turistů, kteří se vrátili ze Zanzibaru, byl první český záchyt takzvané jihoafrické mutace.

Ve čtvrtek také vstupuje v platnost nařízení ministerstva zdravotnictví z pondělí o povinném nošení respirátorů třídy FFP2 v obchodech, hromadné dopravě, na nádražích a nástupištích, ale také v autě, pokud cestující nejsou z jedné rodiny. Respirátory bude nutné nosit i na veřejných prostranstvích venku, pokud nebude možné dodržet od ostatních lidí rozestup alespoň 2 metry.

Respirátor je možné nahradit dvěma chirurgickými rouškami či nanorouškou nebo nanošátkem. Nařízení platí pro lidi starší 15 let, menší děti by měly mít chirurgickou roušku.

Reklama

Doporučované