Hlavní obsah

Vláda se chystá jmenovat členy rady Národního akreditačního úřadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda se chystá jmenovat členy rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Pěti nynějším členům skončí na konci srpna jejich funkční období. Tři z nich by mohli dál pokračovat.

Článek

Místopředsedou rady by se od září mohl stát viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Vyplývá to z návrhu, který má ČTK k dispozici.

Národní akreditační úřad pro vysoké školství (NAÚ) je nezávislá instituce. Vznikla k 1. září 2016. Rozhoduje o akreditacích studijních programů, kontroluje fakulty a vzdělávání i výzkumnou, inovační a další činnost vysokých škol. Výkonným orgánem je patnáctičlenná rada. Devět členů navrhují vysoké školy a pět ministerstva, profesní komory či organizace zaměstnavatelů. Jednoho zástupce mají pak studenti.

Naposledy rada rozhodovala ve čtvrtek o tom, zda bude moci ostravská lékařská fakulta přijímat nové mediky. Žádost o akreditaci pro všeobecné lékařství jí zamítla. Verdikt není pravomocný. Projednávání se na žádost školy přerušuje.

Podle webu úřadu je nyní členů rady 14. Po skončení funkčního období pěti z nich bude třeba do plného počtu tedy obsadit šest pozic. Tři z končících radních jsou mezi navrženými. Kabinet by tak mohl do funkce od září znovu jmenovat ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera, zástupkyni přednosty Biochemického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Evu Táborskou a doktoranda Univerzity Karlovy Michala Zimu.

Radu by mohli doplnit historik z Masarykovy univerzity Martin Wihoda, profesorka Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické, členka Legislativní rady vlády a rozkladových komisí dvou resortů Hana Marková a ředitel Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany Stanislav Florus. Od března je neobsazený druhý místopředsednický post, když se tehdejší místopředseda Ivan Barančík stal šéfem rady. Novým místopředsedou by kabinet mohl od září jmenovat zástupce zaměstnavatelů Radka Špicara.

Reklama

Doporučované