Hlavní obsah

Vláda si zjišťuje, kdo přijel z Itálie. To je velmi za hranou, říká Žantovský

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Zhruba 16 tisíc Čechů dostalo po návratu z Itálie SMS, že má zůstat v karanténě.

Reklama

Bývalý velvyslanec Michael Žantovský nesouhlasí s mimořádnými opatřeními, které dělá vláda Andreje Babiše v souvislosti s koronavirem.

Článek

Nařízení čtrnáctidenní karantény pro všechny Čechy, kteří se od soboty vrátí z Itálie, je podle dlouholetého diplomata Michaela Žantovského přehnaný krok.

Za porušení tohoto mimořádného opatření hrozí pokuta až tři miliony korun.

Žantovský, který je dnes ředitelem Knihovny Václava Havla, uvedl, že zatímco Italové se dále vesele procházejí po Václavském náměstí, český občan, který přiletěl třeba z Neapole, musí na čtrnáct dní do karantény.

Podle něho by se tak izolace měla týkat všech. Nejen Čechů.

„Pokud je cílem těch opatření zamezit šíření toho viru do České republiky, pak by bylo nezbytné omezení pohybu nejen pro české občany, ale i pro ty, co do Česka přijíždí,“ řekl pro Seznam Zprávy Žantovský.

Podobně to vidí v případě sportovních událostí.

„Nemůžete u jednoho zamezit vstupu lidí a ostatní nechat běžet bez omezení. To nejsou racionální opatření,“ zareagoval tak na fakt, že biatlonový pohár v Novém Městě na Moravě po rozhodnutí Bezpečnostní rady státu zůstal bez diváků.

Na druhou stranu třeba hokejové zápasy, kde se podle něho mačkají diváci jeden na druhého, zůstávají bez omezení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátečním pořadu České televize Události, komentáře uvedl, že poslali těm, co se vrací z Itálie, SMS zprávy, v nichž je informují, že musí zůstat v karanténě a v pondělí musí kontaktovat svého praktického lékaře. Týkat by se to mělo asi 16 tisíc Čechů.

Michael Žantovský takové zjišťování, kdo v Itálii je nebo byl, považuje za hranou.

„Provinilci, co byli v Itálii, se poznají podle dat mobilních operátorů. To je podle mého názoru už velmi za hranicí ochrany soukromí a lidských práv. To jsou data, k nimž by vláda nebo úřady neměly mít běžně přístup,“ prohlásil Žantovský.

Podle něho tak zůstává otázkou, jestli je rozsah opatření – které vláda premiéra Andreje Babiše dělá – nezbytně nutný. V Česku to tak začíná vypadat jako v Číně, myslí si Žantovský.

„Čínský systém je typický tím, že vláda nemá problém, aby nařídila, že milion lidí má zůstat doma, nebo že se mají přestěhovat na druhý konec Číny. Nepotřebují na to žádný souhlas,“ uvedl Žantovský.

„Rozsah těch opatření a ten direktivní způsob v míře, která podle mého názoru není nezbytně nutná, vyvolává v člověku obavy, že by tak vláda mohla postupovat v jiných případech – a to bychom asi nechtěli,“ dodal dlouholetý diplomat.

Reklama

Doporučované