Hlavní obsah

Vláda ustoupila hotelům, na služební cestě bude stačit test na covid

Foto: vláda.cz

Vláda zpřísnila opatření. Běžní turisté musejí od pondělí předložit v hotelech potvrzení o očkování nebo o prodělané nemoci.

Reklama

Původní verze opatření, kterou vláda schválila ve čtvrtek, s výjimkou pro služební cesty nepočítala. Očkování nebudou potřebovat ani lidé, kteří se ubytují do pondělí.

Článek

Nařízení Ministerstva zdravotnictví, které od pondělí zakazuje poskytovat služby lidem bez očkování nebo bez potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19, se mělo původně vztahovat také na ubytovací zařízení. Vláda v demisi však nakonec vyhověla požadavku hoteliérů a umožnila, aby u některých druhů ubytování stačil jenom negativní test metodou PCR.

„Vzniklo to z našeho podnětu, že je třeba ošetřit služební cesty,“ řekl Seznam Zprávám prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

K doplnění této možnosti vyzvala Asociace ve čtvrtek v tiskové zprávě, v pátek dopoledne pak Stárek dojednal úpravu na setkání s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (ANO).

první verzi mimořádného opatření, které vláda premiéra Andreje Babiše schválila ve čtvrtek, se s PCR testy pro ubytování na služebních cestách nepočítalo. V pátek kabinet schválil doplněnou verzi dokumentu, v jehož šestém bodě už přibyla požadovaná výjimka.

Pokud by se zaměstnancům nebo podnikatelům na služebních cestách neumožnilo ubytování jen s negativním testem, vznikla by zvláštní situace. Lidé, kteří nejsou očkovaní nebo nemají potvrzení o prodělaném covidu, totiž smějí dále chodit do práce. Podle původní verze opatření by ale od pondělí nemohli na služebních cestách přenocovat v hotelu nebo penzionu.

Prokázat se jenom negativním PCR testem budou moci také lidé, kteří se ubytují kvůli péči o jinou osobu, dále ti, kterým jsou poskytovány zdravotní služby, a rovněž lidé, kteří se ubytovali ještě před účinností tohoto opatření.

Běžní turisté budou muset mít od pondělí za sebou aspoň první dávku očkování nebo potvrzení s textem, že ve lhůtě uplynulých 180 dnů prodělali covid a zároveň mají za sebou předepsanou dobu v izolaci.

Výjimku budou mít při ubytování nadále děti do 12 let. Děti a mladí do 18 let se budou moci prokázat PCR testem, stejně jako například lidé po první dávce očkování nebo druhé, od jejíž aplikace ještě neuplynulo 14 dní.

Reklama

Doporučované