Hlavní obsah

Vláda vše zavírá, Hnilička se přesto snaží o částečný restart sportu

Foto: Profimedia.cz

Komplikovanější rok už si Milan Hnilička pro rozjezd Národní sportovní agentury vybrat nemohl.

Reklama

Tak trochu jako jezdec v protisměrném jízdním pruhu si teď chvílemi musí připadat Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury. Vláda kvůli covidu-19 stále zpřísňuje opatření. A Hnilička volá po restartu fotbalu či hokeje.

Článek

Opatření proti šíření viru stále příliš nezabírají, a tak vláda utahuje další a další šrouby. Vyhlásila v podstatě zákaz nočního vycházení, na neděli zavřela obchody, vede lidi k tomu, aby chodili jen z práce domů a zpět.

A v této atmosféře se Milan Hnilička snaží o to, aby se v zemi znovu mohla začít hrát fotbalová liga či hokejová extraliga. „Když už mají lidé sedět doma, tak ať se mají na co dívat, jsme národem sportovních fanoušků,“ argumentuje Hnilička. Kluby samozřejmě potřebují hrát. I bez diváků. Ale potřebují, aby jim běžel příjem alespoň za televizní přenosy a komerční smlouvy se sponzory.

Osud však Hniličkovi příliš nepřeje. Na minulý pátek měl sjednanou schůzku s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, který už byl podle všeho „rozpracovaný“ k tomu, aby za podmínky přísného průběžného testování fotbalových a hokejových týmů restart zmíněných soutěží povolil.

Jenže schůzku zhatila „aféra Rio's“, ve které deník Blesk nachytal ministra Prymulu se šéfem poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem, jak vycházejí z restaurace, jež byla podle Prymulova výkladu soukromým prostorem vyšehradské kapituly. Každopádně se Prymulova pozice od tohoto momentu značně zpochybnila.

„A teď má i trochu jiné starosti a priority než zrovna sport,“ podotýká diplomaticky Hnilička. Ten tedy vede průběžná jednání s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. „O situaci informuji i premiéra Andreje Babiše a bavím se o tom i s panem Prymulou. Ale čísla šíření viru jsou teď nepříznivá, takže oni věc nahlížejí přece jen z trochu jiného úhlu než my, co žijeme ve sportovní bublině. Tu celkovou situaci v zemi musíme samozřejmě také vnímat a stanoviska vlády respektovat,“ podotýká Hnilička.

Přesto na svou snahu o alespoň částečný restart sportu nerezignoval. Na poznámku, že do víkendu se asi žádné zásadnější změny nedočkáme, reaguje slovy: „Vždyť je teprve úterý.“

Nejde mu zdaleka jenom o to, aby se začaly znovu hrát nejvyšší soutěže ve fotbalu a hokeji. „Tlak z tohoto prostředí je samozřejmě silný, teď zrovna jsem v té souvislosti dostal dopis kapitánů extraligových týmů. Všichni vědí, že jsem bývalý hokejista, takže mě to samozřejmě nenechává chladným. Ale nejde jen o zápasy. Potřebovali bychom u řady sportovců výrazně upravit stávající limitované podmínky tréninkového procesu.“

V halách a uzavřených prostorách totiž trénovat nelze. „A my bychom potřebovali, aby už se mohli znovu pořádně začít připravovat olympionici v řadě odvětví. Běhání v přírodě je sice fajn, ale improvizovat nelze donekonečna,“ ví dobře Hnilička.

Vláda už v uplynulých dnech schválila dotační program COVID Sport 2, ze kterého budou moci být alespoň částečně hrazeny škody, jež kvůli epidemiologickým opatřením vlády vznikly profesionálním sportovním klubům. V programu je alokováno 500 milionů korun, ale s jeho vypsáním se čeká, až schválí potřebné výjimky Evropská komise. O programu jsme velmi podrobně psali zde.

Národní sportovní agentura řeší také žádosti o výjimky, které umožňují konání alespoň některých sportovních zápasů nebo soutěží na území republiky.

Zatím se to týkalo zejména Evropské ligy ve fotbale, Oktagonu v MMA či tenisového turnaje WTA v Ostravě. „Teď v tomto ohledu pracujeme hlavně na mistrovství Evropy v judu, které má přidělené Praha a už se několikrát posouvalo. Je v plánu od 19. listopadu, děláme maximum pro to, aby mohlo proběhnout. Vedle toho se nám ozývají basketbalové či volejbalové kluby, které také chtějí hrát evropské pohárové soutěže. Pracujeme na tom,“ říká Hnilička.

Co se týče amatérských soutěží, vyvěsila už Fotbalová asociace ČR pomyslný černý prapor. A všechny soutěže s výjimkou I. a II. ligy, jež řídí Ligová fotbalová asociace, přerušila až do konce roku. To znamená, že od třetí ligy níž už se letos hrát nebude, odloženy na jaro byly také ženské či mládežnické soutěže. Podobně i Mol Cup.

V jednáních o možném restartu profesionálních sportovních soutěží bude hrát asi významnou roli skutečnost, jak se podaří vyřešit krizi na postu ministra zdravotnictví. Až bude vyjasněno, kdo tuto pozici bude zastávat i v příštích týdnech a měsících, vznikne asi Hniličkovi pod nohama přece jen pevnější půda a otevřenější prostor pro vyjednávání.

Šéfové fotbalové Fortuna:Ligy už podle všeho nepočítají s ambiciózním plánem rozjet soutěž znovu již o blížícím se víkendu. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že po aféře Berbr a pádu Chovancovy komise rozhodčích nebyla stále jmenována ani provizorní struktura, která by sudí řídila a nasazovala do jednotlivých utkání nyní.

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR si dal závazek, že trojici jmenuje do pondělí 2. listopadu. Z toho lze usuzovat, že nejbližší víkend již liga jako termín svého restartu vzdala a nepočítá s tím, že by se mohla rozeběhnout dříve než 6. či 7. listopadu. Následovat by pak každopádně měla reprezentační přestávka.

Covidová situace sice trápí celou Evropu, fotbalové profesionální ligy ale v jiných zemích běží. A současný český stav, tedy stopnutá liga, znevýhodňuje české pohárové zástupce, kteří na výjimku mohou startovat právě pouze v zápasech Evropské ligy. A chybí jim tak zápasové vytížení a rozehranost z národní ligové soutěže.

Česká hokejová reprezentace bude z podobného důvodu na turnaji Karjala Cup sestavena výhradně z hráčů působících v zahraničních ligách, když borci z české extraligy nemohou ani pořádně trénovat. Některé kluby jezdí bruslit třeba na otevřené kluziště na Dobříši. Jejich zimní stadiony jsou uzavřeny.

Reklama

Doporučované