Hlavní obsah
Online

Za úterý přibylo v Česku téměř devět tisíc nakažených

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pondělí přibylo 10 273 nakažených. V zemi je nyní 162 785 lidí s prokázanou nákazou covidu-19. V nemocnici bylo podle posledních dostupných údajů z nedělního večera 5613 pacientů, z toho více než 800 ve vážném stavu.  Za úterý přibylo zatím 8845 pozitivních případů nákazy koronavirem. Data jsou průběžná, aktuální k 18. hodině.

- Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu v Česku o měsíc, řekl premiér Andrej Babiš. Kvůli covidu-19 zatím platí od 5. října do 3. listopadu. Děti z prvních stupňů se příští týden navzdory plánu do škol nevrátí.

- Lidé chodí do obchodu zbytečně často, myslí si ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nákup dvakrát týdně je dostatečný, řekl, když obhajoval nově vyhlášené omezení maloobchodu. Vláda také zakázala pohyb v noci. Zde přinášíme přehled toho, co v Česku bude platit od 28. října.

- Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek ve 12:00 náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Ve funkci nahradí dosavadního ministra Romana Prymulu.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Pardubický kraj zřídí dispečink lůžkového fondu

    Pardubický kraj zřídí od čtvrtka krajský dispečink lůžkového fondu. Pomůže efektivně koordinovat využití lůžek ve zdravotnických zařízeních, aby nebyly přetížené nemocnice. Pacienty s covidem-19, kteří jsou bez komplikací, by mohly převzít nemocnice následné péče, uvedl dnes v živém vysílání na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD).

  • Počty hospitalizací i úmrtí s covidem jsou v Česku rekordní

    V pondělí v Česku zemřelo 136 lidí s nemocí covid-19, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Dnes přibylo zatím dalších 72 úmrtí na celkových 2517 případů. Rekordní byl i pondělní nárůst počtu hospitalizací. Oproti neděli přibylo v nemocnicích 578 pacientů s koronavirovou infekcí. Hospitalizovaných je v současnosti 6191 lidí s covidem. Počet pacientů v těžkém stavu v pondělí stoupl o 65 na 893. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Dnes do podvečera přibylo zatím 8845 případů covidu, což je nejhorší průběžný výsledek od začátku epidemie. Před týdnem bylo k 18:00 o zhruba 2000 případů méně.

  • Pražská MHD bude končit denní provoz ve 22:00

    Denní provoz pražské integrované dopravy (PID) bude od 2. listopadu ukončen už ve 22:00. Důvodem je zákaz vycházení po 21:00, který nařídila vláda v souvislosti s bojem proti šíření nemoci covid-19 od středy 28. října. ČTK to sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. V MHD už platí povinnost nosit roušky ve vozech i na zastávkách, uzavřeny jsou první dveře vozů nebo zrušen prodej jízdenek u řidičů.

  • Pandemie ovlivňuje i prodej dušičkového zboží

    Pandemie koronaviru ovlivnila i prodeje dušičkového zboží. Zatímco květinářství evidují minimální zájem zákazníků, některé potravinářské řetězce sledují vyšší poptávku, kterou přičítají zavřeným hobbymarketům. Hlavní nápor prodejů svíček, lamp, věnců a dalších dekorací na hroby obchodníci teprve čekají v následujících dnech. To vyplývá z ankety České tiskové agentury. Památka zesnulých neboli dušičky každoročně připadá na 2. listopadu.

  • Spolky: Kvůli covidu by se měly omezit i školky a speciální školy

    Provoz mateřských a speciálních škol by se s ohledem na špatný vývoj epidemie covidu-19 měl v současnosti výrazně omezit podobně, jako je tomu u ostatních škol. Vládu a Ministerstvo školství k tomu vyzval spolek Pedagogická komora a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Podle nich je nyní ve školkách a speciálních školách ohroženo zdraví pedagogů i dětí. Rodiče by proto raději měli zůstat s dětmi doma a stát by jim měl zaplatit ošetřovné, uvedli.

  • Armáda dovezla šedesát plicních ventilátorů

  • Miloš Zeman jmenuje Jana Blatného ministrem ve čtvrtek v poledne

    Prezident Miloš Zeman jmenuje Jana Blatného ministrem zdravotnictví ve čtvrtek na zámku v Lánech. Informoval o tom na svém twitterovém účtu prezidentův mluvčí.

  • Zdravotníci ze světa dostali zelenou

    Pobyt vojenských zdravotníků členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie v Česku dnes Sněmovna schválila. Vládní návrh nepodpořili zejména poslanci SPD a část zákonodárců KSČM. Podle vládního plánu by mohlo přicestovat ze spojeneckých zemí na pomoc s epidemií nového koronaviru až 300 lidí nejvýše na tři měsíce. Návrh podléhá také souhlasu Senátu, který jej posoudí ve čtvrtek.

    „V současné době nelze zcela konkrétně specifikovat podobu této pomoci, jelikož se bude odvíjet od možností a nabídky spojeneckých zemí a aktuální potřeby ČR,“ stojí ve vládních podkladech.

  • Nový kandidát na ministra před novináře nepředstoupil

    Schůzka prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zdravotnictví Janem Blatným v Lánech asi po hodině skončila. Blatný před novináře nepředstoupil.

  • Prymula má analýzu, že nepochybil

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula má právní analýzu, podle které se nedopustil žádného pochybení na schůzce, kvůli níž má skončit ve vládě. Připouští ale politickou chybu.

  • Kandidát na ministra Blatný přijel do Lán

    Kandidát na ministra zdravotnictví, náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný, přijel do Lán. Jedná s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Testování ve firmách by částečně hradila pojišťovna

    Antigenní testy by se mohly pravidelně provádět i u zaměstnanců ve firmách. Podnik by platil samotný test, odběr by uhradila zdravotní pojišťovna. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Jedná o tom s Hospodářskou komorou. Test by podle Prymuly měl stát nejvýš asi 150 korun. Zástupci ministerstva už dřív uvedli, že zaměstnání je jedním z míst, kde se lidé nakazí nejčastěji.

  • Kampaň za 50 milionů

    Vláda v úterý schválila 50 milionů korun ministerstvu zdravotnictví na komplexní komunikační kampaň k vysvětlování opatření proti šíření koronaviru. Týkat by se měla například chystaného plošného testování, nošení roušek, aplikace eRouška, boje s dezinformacemi, hledání dobrovolníků nebo darování krve a plazmy.

  • Prymula: Lidé nakupují zbytečně často

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nehrozí, že by se kvůli omezení prodejní doby lidé ve zbývajícím čase více shlukovali v obchodních centrech. „Realita je taková, že lidé, kteří nemají možnost chodit jinam, chodí nakupovat. A chodí nakupovat zbytečně, stačí to dvakrát za týden, nemusí tam chodit každý druhý den,“ uvedl Prymula. Lidé podle něj mají jít spíše na procházku do lesa.

  • Děti se zatím do škol nevrátí

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se děti 2. listopadu do škol nevrátí. Původně se přitom měli do lavic vrátit alespoň žáci prvních stupňů, později se uvažovalo alespoň o prvních a druhých třídách. Vláda v pátek podle nových dat rozhodne, kdy se první stupeň znovu otevře.

  • Prymula: Máme signály, že jsme na dobré cestě

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že se začínají vyskytovat „určité signály, že jsme na dobré cestě“.

  • Vláda: Nouzový stav by se měl prodloužit o měsíc

    Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu v Česku o měsíc, řekl Babiš. Kvůli covidu-19 zatím platí od 5. října do 3. listopadu.

  • Vláda schválila testování v domech seniorů

Reklama

Hlavní zprávy