Hlavní obsah

Vládní pokus omilostnit korupčníky přivedl do ulic nejvíc Rumunů od pádu komunismu

Po celém Rumunsku demonstrovalo půl milionu lidí.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Přes 300 tisíc lidí protestovalo v Bukurešti, nesouhlasí s omilostněním korupčníků. Demonstranti požadují, aby vláda odstoupila.

Článek

Půl milionu lidí demonstrovalo během víkendu v Rumunsku proti kontroverznímu nařízení, které rušilo možnost stíhat některé korupční trestné činy. Vláda sice výnos stáhla, ale chce jednat o jeho upravené verzi. Protestující s postupem kabinetu nesouhlasí a řada z nich žádá demisi premiéra Sorina Grindeanua.

Do ulic hlavního města Bukurešti vyšlo v neděli večer podle rumunských médií přes 300 tisíc lidí, velká část z nich protestovala na Vítězném náměstí a v jeho okolí, kde je i sídlo rumunské vlády. Na budovu svítili demonstranti lasery s nápisy „Nevzdávejte se" a „Demise". Desetitisícové protesty se konaly i v dalších menších městech.

Rumunsko zažívá největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989. Davy protestují proti nařízení, které zbavilo trestnosti zneužívání pravomoci úřední osoby při částce nižší než 200 tisíc lei (1,2 milionu Kč).

TWITTER: To je třetí den rumunského protikorupčního povstání. Demonstranti nám dnes slíbili větší dav. Odpor, východoevropský styl.

Nařízení by omilostnilo předsedu vládnoucí strany

Grindeanuova vláda argumentuje snížením počtu trestanců v přeplněných rumunských věznicích. Nařízení sice kabinet v sobotu odvolal, ale chce vypracovat nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu. V zákonodárném sboru má přitom vláda pohodlnou většinu.

Kritici v návrhu vidí snahu vlády propustit řadu vlastních úředníků a politiků, kteří byli usvědčeni v korupčních kauzách. Výnos by bezprostředně pomohl předsedovi vládnoucí Sociálně demokratické strany Liviu Dragneovi. Stranický šéf současného premiéra Grindeanua čelí obvinění ze zpronevěry ve výši 24 tisíc eur (asi 650 tisíc korun).

TWITTER: Páni. Bukurešť, Rumunsko dnes večer. Lidé žádají odstoupení vlády.

Protestuje prezident, Evropská komise i zahraničí

K odpůrcům nařízení se přidal prezident Klaus Iohannis, který už 2. února podal na výnos stížnost k ústavnímu soudu. O jeho legálnosti by měli soudci rozhodnout v průběhu týdne.

„Boj proti korupci musí pokračovat, a ne být zastaven. Poslední události v Rumunsku sledujeme s velkým znepokojením," uvedli podle agentury Reuters ve společném prohlášení předseda a místopředseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a Frans Timmermans.

Velvyslanectví Belgie, Kanady, Francie, Německa, Nizozemska a Spojených států vyjádřila ve společném prohlášení hluboké obavy kvůli vládním krokům, „které ohrožují pokrok Rumunska za posledních deset let, jak pokud jde o existenci právního státu, tak v souvislosti s bojem s korupcí".

Reklama

Související témata:

Doporučované