Hlavní obsah
Online

Nouzový stav nebude. Vláda o něm vůbec nejednala, vrátí se k němu zítra

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr vnitra a končící šéf ČSSD Jan Hamáček na dotaz Seznam Zpráv, zda dnes vláda jedná o vyhlášení nouzového stavu, odpověděl v SMS: „Nikdo jej nenavrhl, zítra proběhne jednání s hejtmany o situaci.“ Jeho slova Seznam Zprávám potvrdil i ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

- Opatření, na které dnes nedošlo, by například umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. Proti byl ale ministr školství Robert Plaga a rovněž Hamáček.

- Hamáček dnes po jednání krizového štábu nevyloučil, že by mohl v budoucnu nastat lockdown. „Když vidím ty predikce vývoje, není možné vyloučit de facto žádné opatření,“ uvedl Hamáček.

- V neděli laboratoře v Česku odhalily 8 244 nově nakažených covidem, což je nejvyšší nedělní přírůstek od počátku pandemie. Celkový počet potvrzených případů již přesáhl hranici dvou milionů. Statistiky ZDE.

- Začala platit přísnější pravidla pro neočkované. V restauracích, službách a na akcích se nově neuznávají testy. Přehledně ZDE.

  • O povinném očkování zdravotníků chce mít Vojtěch jasno do konce týdne

    „Otevíráme debatu, jakých skupin by se to týkalo, bavíme se o kritické infrastruktuře, zdravotnících, pečovatelích. Debatu chceme mít ukončenou do konce týdne,“ řekl Vojtěch k výzvám, aby se některé profese musely povinně očkovat.

  • Pro lidi nad 60 let se zkrátí čekání na třetí dávku o měsíc

    Zkrácení doby pro podání třetí dávky? „Od. 1. 12. se zkracuje pro lidi ve věku 60+ a chronicky nemocné pacienty z šesti na pět měsíců,“ potvrdil Vojtěch. Současně řekl, že prioritou je naočkovat lidi, kteří nemají ani první dávku.

  • Německo darovalo Česku deset tisíc dávek protilátkových léků na covid-19

    Německo darovalo České republice 10 000 dávek protilátkových léků na covid-19 od firmy Regeneron. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že v neděli dorazily do České republiky a budou co nejdříve převezeny do nemocnic. Některé v pátek informovaly, že protilátkové léky, které dostávají nakažení s vyšším rizikem nemoci, jim docházejí. Další objednávky, které ministerstvo nakoupilo, dorazí podle Vojtěcha v polovině prosince.

    Ještě na začátku října náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková pacienty vyzývala, ať se o monoklonální protilátky hlásí, a apelovala na praktické lékaře, ať je na podání infuze do nemocnic posílají. V polovině října začaly počty nakažených - a potenciálních kandidátů na léčbu postupně růst.

  • Na Moravě je situace horší, čekáme na stanovisko hejtmanů, řekl Vojtěch

    „Velmi pečlivě sledujeme situaci a já jsem rád, že se zítra sejdeme s hejtmany. V rámci Moravy je situace zhoršená a vidíme to v nemocnicích. Je pravdou, jak řekl premiér, že tady musí tady jasná žádost ze strany hejtmanů,“ podotknul ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

    Babiš dodal, že „vnímá požadavek hejtmanů Jihomoravského kraje, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Potřebujeme mít nějaké zápisy z krizového štábu a také nás zajímá celkově situace. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Vláda v případe potřeby a jasného stanoviska bude reagovat rychle. Nebude problém třeba ve středu svolat vládu.“

  • K jednání o nouzovém stavu se vrátíme v úterý ráno, řekl Babiš

    „Pan ministr zdravotnictví nepožádal vládu ani jsme neprojednali návrh Ministerstva zdravotnictví na vyhlášení nouzového stavu. Tato debata vznikla na základě požadavku moravských hejtmanů,“ uvedl premiér Babiš. K nouzovému stavu se podle něj vláda může vrátit, pokud se názor hejtmanů sjednotí. „Vrátíme se k tomu zítra, a budeme-li mít jasnou žádost o vyhlášení nouzového stavu, vláda okamžitě zasedne a nouzový stav schválí,“ dodal.

  • Vláda obnoví COVID 2021, Nepokryté náklady, Antivirus B i kompenzanční bonus

    Vláda pomůže podnikatelům prostřednictvím dotačních titulů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a dále kompenzačního bonusu. Obnoví také program na podporu zaměstnanosti Antivirus B. Kabinet to dnes schválil, napsal na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podnikatelé budou mít podle Havlíčka na pomoc nárok, pokud za rozhodné období zaznamenají pokles obratu o 30 procent ve srovnání se stejnou dobu roku 2019.

    V případě programu COVID Nepokryté náklady jim stát poskytne příspěvek na 40 procent fixních nepokrytých nákladů, v rámci COVID 2021 dostanou 300 korun na zaměstnance a den. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci přes kompenzační bonus, který připravilo ministerstvo financí, získat 1000 korun na den.

    Příspěvek Antivirus B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun.

  • Havlíček o podpoře pro podnikatele, které zasáhnou opatření

  • Nouzový stav nebude, potvrdil i Babiš

    Vláda nouzový stav kvůli zhoršující se epidemické situaci v zemi nevyhlásí. Potvrdil to i premiér Andrej Babiš (ANO) během večerního jednání kabinetu. O situaci mají zástupci vlády v demisi jednat v úterý s hejtmany. Znovuzavedení stavu nouze zvažovalo ministerstvo zdravotnictví. Důvodem byla situace v nemocnicích hlavně v moravských krajích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. Vyhlášené opatření by umožnilo výpomoc mediků.

    Ministerstvo vnitra během dne upozornilo na to, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu-19 nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Po zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) jeho předseda a dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice epidemií nejvíce postižených krajů uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

  • Babiš s Vojtěchem požádali Merkelovou o deset tisíc dávek Regeneronu

  • O vyhlášení nouzového stavu vláda nejednala, uvedli Hamáček a Havlíček

    Ministr vnitra a končící šéf ČSSD Jan Hamáček na dotaz Seznam Zpráv, zda dnes vláda jedná o vyhlášení nouzového stavu, odpověděl v SMS: „Nikdo jej nenavrhl, zítra proběhne jednání s hejtmany o situaci.“

    Jeho slova Seznam Zprávám potvrdil i ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Nebyl ani předložen,“ uvedl o nouzovém stavu.

    Nouzový stav vyhlašuje vláda, poté musí informovat Sněmovnu. Ta může nouzový stav zrušit. Vláda může vyhlásit nouzový stav na 30 dní, se souhlasem Sněmovny i na delší dobu. Nouzový stav sám o sobě žádná konkrétní nařízení nedefinuje, ale mění legislativní rámec, ve kterém může vláda nařízení vydávat.

    V době nouzového stavu se Česko řídí krizovým zákonem, a hlavní zodpovědnost tak spadá kromě vlády pod Ústřední krizový štáb a Ministerstvo vnitra, nikoliv pod Ministerstvo zdravotnictví. V rámci tohoto zákona může vláda omezit občanům například svobodu pohybu, shromažďovací právo nebo vlastnické a užívací právo k majetku. Omezit může i podnikání.

  • Divadla nabízejí nové termíny nebo vouchery, vstupné spíše nevracejí

    Divadla se od konce minulého týdne potýkají s dotazy diváků, kteří si nejsou jistí, za jakých podmínek mohou kulturní zařízení navštěvovat. Vláda s platností od dnešního dne znemožnila na kulturní akce vstup těm, kdo nemají dokončené očkování proti nemoci covid-19 nebo nemoc v posledních šesti měsících neprodělali. „Lidé od čtvrtka telefonují a ptají se, jak to bude. Sami jsme na naše facebookové stránky už minulý týden vyvěsili podmínky, za jakých mohou lidé přijít do dneška a za jakých ode dneška. Mnozí přišli ještě na poslední chvíli, třeba těhotné ženy, které se nechtějí nechat očkovat,“ řekla dnes mluvčí Divadla Bez zábradlí Nikol Kouklová. Vouchery, které divadlo vydává, bude podle ní prodlužovat. Potíže divadlu dělají také herci v karanténě a to, že by se kvůli bezpečí diváků či svých starších kolegů rádi testovali ve větší míře, než na kolik mají bezplatný nárok. To znamená pro divadlo opět vyšší náklady, doplnila mluvčí.

  • Ministr školství: Na PCR testy do škol půjde 192 milionů

  • Rakušan souhlasí s Hamáčkem, že pro stav nouze nejsou splněny požadavky zákona

    Předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan souhlasí s ministrem vnitra v demisi Janem Hamáčkem (ČSSD), že pro vyhlášení nouzového stavu nejsou nyní splněny zákonné požadavky. Řekl to v České televizi. Budoucí vládní koalice bude v úterý o epidemické situaci jednat s hejtmany, včetně těch z jiných stran. Ve středu chce pak budoucí vláda představit protiepidemická opatření a postupy, které připravuje. „V úterý budeme mít on-line hovor se všemi našimi hejtmany, přizveme i hejtmany z jiných stran a budeme chtít znát jejich stanovisko,“ uvedl Rakušan.

    Ministerstvo zdravotnictví chce nouzový stav vyhlásit kvůli tomu, aby mohla být v některých krajích uložena pracovní povinnost medikům.

  • Po Olomouci či Zábřehu ruší plánovaný vánoční program na náměstí také Přerov

    Přerov se rozhodl zrušit vánoční program, které mělo město připravené na období adventu na náměstí TGM. Po Olomouci je to tak v posledních dnech další město, které reaguje na současnou situaci v souvislosti s pandemií koronaviru. Zástupci radnice tento krok vysvětlili tím, že nechtějí dělat program pouze pro očkované, informovala dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. O zrušení akcí rozhodla dnes odpoledne pracovní skupina krizového štábu města Přerova. Trhy na náměstí se uskuteční, pokud nedojde k dalšímu zpřísnění vládních opatření.

    Město tímto krokem reaguje především na nová protiepidemická pravidla, která zpřísňují neočkovaným lidem přístup na hromadné akce. „A protože nejsme schopni zajistit tuto kontrolu, bude lepší, když dáme včas vědět všem, že letos na náměstí program nebude, jakkoli je nám to líto, protože vše už bylo připraveno a nasmlouváno. Navíc epidemická situace není příznivá, čísla nakažených se zvyšují,“ uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

  • Prahou prošly dvě stovky demonstrantů

    V pondělí v podvečer se na pražském Hradčanském náměstí sešly necelé dvě stovky lidí, které svolala iniciativa Chcípl PES, aby demonstrovaly proti vládním opatřením. Nelíbí se jim zejména nevpuštění neočkovaných na kulturní akce nebo do restauračních zařízení. Protestující prošli průvodem přes Malou stranu, kolem Magistrátu hlavního města Prahy až na Staroměstské náměstí, kde akci ukončili.

    „Cítím, že to, co se děje, potlačuje naše lidské svobody. Omezování toho, kam můžu nebo nemůžu, co můžu dělat nebo nemůžu. Jsem proti očkování a není nic, co by mě donutilo. S lidmi, co se doteď nenaočkovali, nic nehne,“ řekl Seznam Zprávám František, jeden z účastníků.

    Demonstranti drželi transparenty s obličeji představitelů současné vlády, ale i portréty českých zdravotnických odborníků společně s podobiznami světových diktátorů nebo představiteli nacistické Třetí říše. Všechny označili za zrádce národa.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Protestující nesli transparenty s nápisy „Zrádci národa“ a fotografiemi českých politiků, odborníků ze zdravotnictví, ale i Stalina či Hitlera.

  • Armáda začne v úterý kvůli pandemii vypomáhat v dalších 14 nemocnicích

    Armáda začne v úterý vypomáhat v dalších 14 nemocnicích. Kvůli nedostatku personálu v souvislosti s pandemií koronaviru bude nasazeno 43 vojáků, řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Nyní armáda působí ve 39 nemocničních a sociálních zařízeních.

    Vojáci od úterý nastoupí například do nemocnic v Benešově, Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Kroměříži, Mostě nebo v Žatci. Podle Dvořákové budou nasazeni nejčastěji v Ústeckém kraji, a to na pěti místech. Další nástupy se dají očekávat i v následujících dnech, protože armáda eviduje i další požadavky na výpomoc.

  • Pro nouzový stav jsou politici z Moravy, kde je epidemická situace horší

    Vláda se bude podle ministra zdravotnictví zabývat možností vyhlásit nouzový stav. Proti je ministr vnitra, hejtmani nejsou jednotní.

  • Milí neočkovaní, kvůli vám jsme na pokraji zhroucení, napsal ředitel nemocnice

    „Milí neočkovaní: až budete při pečení cukroví a popíjení svařáku u televize nadávat, že nesmíte do hospody a supermarketu, uvědomte si, že kvůli vám se zatím jiní na pokraji zhroucení v ochranných oblecích pokoušejí zachránit život vašim souvěrcům, mezi něž se zítra můžete zařadit i vy,“ napsal dnes na web slánské nemocnice její ředitel Štěpán Votoček. Dodal, že je „politováníhodné, že vinou neočkovaných, kteří tvoří drtivou většinu všech vážných případů, budou trpět ti, kteří si svou nemoc nezavinili a na operaci budou opět, často v bolestech čekat. Je politováníhodné, že vinou neočkovaných naše sestry, lékaři a další personál stráví další advent a Vánoce na covidových odděleních a rok nevyčerpanou a tolik potřebnou dovolenou si ani letos nevyberou. Je politováníhodné, že se mezi mediálně známými lékaři a dalšími „odborníky“, kteří covid viděli maximálně v televizi, najdou tací, kteří přiživují svou popularitu podporováním protiočkovací nálady části společnosti ochotné jim naslouchat. Je stěží pochopitelné, kam až dosluhující vláda nechala situaci dospět a že jsme ani od budoucí vlády zatím neslyšeli nic, co by se alespoň vzdáleně podobalo návrhu účinného řešení.“

  • FN Plzeň zahájí studii protilátek proti viru způsobujícímu covid-19

    Fakultní nemocnice (FN) Plzeň zahájí studii zaměřenou mimo jiné na takzvanou buněčnou imunitu organismu po prodělání nemoci covid-19. U lidí naočkovaných třetí dávkou vakcíny proti koronaviru budou vědci sledovat tři parametry - protilátky IgG, buněčnou imunitu a budou provádět virus neutralizační test, tedy test na protilátky, které přímo „ničí virus“. Tato studie bude ojedinělá nejen v českém, ale i v evropském měřítku, informoval dnes ředitel nemocnice Václav Šimánek.

    Odborníci z Oddělení imunochemické diagnostiky FN se systematicky zabývají stanovením protilátek proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, jak po prodělaném onemocnění, tak po aplikaci očkovací látky. První měření hladin protilátek začalo v létě 2020. Všichni pacienti byli z Domažlicka, které bylo tehdy nejvíce zasaženým okresem v Plzeňském kraji. „S tím, jak se šířilo onemocnění covid-19, narůstal zájem o stanovení protilátek i mezi zaměstnanci FN. Proto jsme se rozhodli pro studii, kdy jsme zaměstnancům měřili protilátky a zároveň jsme sledovali jejich hladinu vitamínu D. Možnost změření hladin protilátek jsme nabídli i široké veřejnosti a je o ni stále veliký zájem,“ řekl Šimánek.

  • Pro testování ve školách bude potřeba zakázka na 13,79 milionu testů

    Pro testování žáků na covid-19 na základních a středních školách od prosince do konce února příštího roku bude potřeba zhruba 15,39 milionu antigenních testů určených pro samoodběr. Část z nich může stát získat dodatečným nákupem testů z poslední objednávky a asi na 13,79 milionu se bude muset vypsat veřejná zakázka. Vyplývá to z materiálu Ministerstva školství, který dnes probere vláda. Testy pro školy by měla pořídit Správa státních hmotných rezerv podle technické specifikace Ministerstva zdravotnictví. Veřejnou zakázku by správa podle návrhu měla vyhlásit nejpozději v úterý. Testy by se mohly zaplatit z Fondu solidarity EU.

    Neočkovaní žáci v základních a středních školách se dnes začali plošně testovat na covid-19. Školy dostaly antigenní testy na dva termíny testování, které mělo původně skončit příští pondělí. Vláda ale v pátek schválila pokračování testování i po 29. listopadu. Opakovat by se mělo každé pondělí do konce února.

Reklama

Hlavní zprávy