Hlavní obsah

Vlevo dole: Fiala má čtyři možnosti, jak přitlačit prezidenta Zemana

Foto: Hrad.cz

Miloš Zeman o sobě zase dává vědět. Podle očekávání kritizuje kandidáty na ministerské funkce ve vznikající vládě.

Reklama

Článek

S Milošem Zemanem je nezbytné jednat podle úsloví „na hrubý pytel hrubá záplata“. Pokud tedy prezident Petru Fialovi odmítá jmenovat jednoho ministra, nový premiér má několik možností, jak Zemanovi připomenout, jaká je jeho role.

Téma pro Reaktor, zvláštní epizodu politického podcastu Vlevo dole, kde jeho autoři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková reagují na aktuální dění okolo voleb. Oba novináři přišli na minimálně čtyři možnosti, jak si může premiér trvat na pirátovi Janu Lipavském coby ministrovi zahraničí.

„První varianta je možná brutální, ale zase úplně nejjednodušší a nejúčinnější - nechat Hrad vyhladovět. Tedy při schvalování rozpočtu srazit kapitolu Kancelář prezidenta republiky na úplné minimum. Na tenhle argument by asi slyšeli hlavně kancléř Mynář a poradce Nejedlý, za jejichž úřadování výdaje Hradu prudce rostou,“ míní Václav Dolejší.

Druhou možností je kompetenční žaloba k Ústavního soudu s tím, že prezident překročil své pravomoce. Třetí pak další hrozba aktivací ústavního článku 66, kdy by parlament dočasně zbavil prezidenta kompetencí kvůli neschopnosti vykonávat funkci. Nová vláda má většinu hlasů ve Sněmovně i v Senátu.

„A mě napadá ještě čtvrtá možnost - že by dosluhující premiér Andrej Babiš přišel prezidenta do nemocnice přesvědčit, ať nezdržuje, ať ho toho břímě v době covidové exploze co nejrychleji zbaví a předá bez jakýchkoliv obstrukcí někomu jinému,“ navrhuje Lucie Stuchlíková.

Uhájí Petr Fiala své ministry? Jaká univerzita bude mít v nové vládě nejvíc absolventů? A přestěhuje se už konečně brněnské nádraží? To se dozvíte v čerstvém Reaktoru, kterým doplňujeme pravidelné epizody podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované