Hlavní obsah

Vlevo dole: Mezi dvěma referendy. O čem budou Piráti hlasovat příště?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jsou vnitrostranická referenda Pirátů ukázkou toho, jaké bude jejich angažmá ve vládě?

Reklama

Článek

Vstup do druhé stovky dílů zastihl podcast Vlevo dole mezi dvěma pirátskými referendy. V tom prvním se o minulém víkendu strana rozhodla, že půjde do vlády. V tom druhém o příštím víkendu se bude rozhodovat, kdo v ní nahradí Jakuba Michálka.

„Je dobře, že se Piráti rozhodli pro a že se pětikoalice nerozpadla ještě dřív, než vznikla. Dobrá zpráva je to taky proto, že k rekordnímu množství voličů, jejichž hlasy propadly, nepřibydou ještě hlasy naštvaných pirátských voličů,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Domnívá se ale, že u ostatních stran pětikoalice nyní vládnou lehké rozpaky – protože minulý týden ukázal, že vládnutí s Piráty, alespoň mediálně, nebude vždycky jednoduché.

Podle Václava Dolejšího mohou být ostatní strany víceméně v klidu. Piráti si opravdu nemohou vyskakovat a (na rozdíl například od lidovců ve vládě Bohuslava Sobotky) ani vážně vyhrožovat odchodem z vlády.

Bude už teď s referendy chvíli klid, nebo o čem všem budou chtít Piráti ještě hlasovat? „Podle mě se zase jenom ukázalo, jaká jsou tahle referenda blbost. Rozhodovat by měli lidé, kteří na to mají čas, jsou u toho vyjednávání a pak za to taky nesou odpovědnost,“ myslí si Václav Dolejší, podle kterého by se to nemělo s vnitrostranickou demokracií zas tak přehánět.

Kdo měl pověst spratka, ale nakonec mile překvapil? Jde Pirátům o princip, nebo o funkce? A vydrží v koalici do konce? Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované