Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak se zbavit Babiše? Ani většina nestačí

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bude opozice schopná se sjednotit na postupu proti Babišově vládě, nebo je snaha ji svrhnout jen gestem vůči voličům?

Reklama

Článek

Vypovědět důvěru, nebo rozpustit Sněmovnu? Téma, které tento týden hýbe českou politikou i podcastem Vlevo dole Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové.

Je to paradoxní situace. Vláda Andreje Babiše ztratila podporu ve Sněmovně a většina stran se dušuje, že chce její konec. Jenže ani tahle většina není schopná kabinet sesadit. Proč? Neshodnou se na tom, jak to udělat.

Koalice Pirátů a Starostů chce rozpustit Sněmovnu. Koalice Spolu chce vyslovit nedůvěru vládě. Komunisté sice vypověděli toleranci kabinetu, ale pod svolání mimořádné schůze se nepodepíšou. Do toho je tu Tomio Okamura, který sám sbíral podpisy pro vyslovení nedůvěry vládě, teď ale nechce říct, zda by podpořil návrh Spolu.

„Člověk aby si to skoro nakreslil. Smysl to moc nedává, ale výsledek je, že zatím může být Andrej Babiš celkem v klidu,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková.

K tomu, aby vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, schází koalici Spolu deset hlasů. Ale pozor – neřeknou si o ně u Okamury, chtějí výhradně hlasy demokratické opozice, tedy Pirátů a Starostů. „Trochu tam cítím, že Spolu má v plánu i vymezit se vůči druhé koalici. Pokud je nepodpoří, mohou říkat, že podrželi Andreje Babiše u moci,“ myslí si reportér Václav Dolejší.

A nad tím vším stojí Miloš Zeman, který spřádá vlastní plány, jak se situací naložit. Může nechat dovládnout kabinet v demisi nebo se pokusit o nějakou úřednickou vládu. A ohnout si u toho ústavu, jak se mu zrovna hodí.

Myslí to strany se svými plány vůbec vážně, nebo jde o prázdná gesta? Je čas vymezit se bez ohledu na plány Miloše Zemana? A neskončí nakonec celé tažení proti Babišovi jen bitkou v opozici? Poslechněte si čerstvou epizodu politické talkshow Vlevo dole! Přehrávač najdete v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované