Hlavní obsah

Vlevo dole: Kdo je tragickou figurou kauzy Vrbětice

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vlevo dole na výletě do mezinárodní politiky.

Reklama

Článek

Postoje a reakce českých politiků po odhalení bezprecedentního terorismu ruských špionů ukázaly, kde kdo stojí a oč hraje. Téma, které rozebírají političtí reportéři Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou v podcastu Vlevo dole.

Nejvíc celá kauza Vrbětice zpochybnila prezidenta Miloše Zemana, který se Rusů nejen zastával, ale především dlouhé roky zpochybňoval práci české kontrarozvědky, Bezpečnostní informační služby. Posmíval se jim, zpochybňoval a bagatelizoval jejich varování s tím, že jsou to „čučkaři, kteří neumějí odhalit jediného ruského nebo čínského špiona a jen plácají“.

„U prezidenta to ale nepřekvapí a určitě se bude ve svém nedělním vystoupení snažit útok ve Vrběticích bagatelizovat. Překvapivější je role Jana Hamáčka, který je tragickou postavou celého příběhu a jehož vysvětlení o cestě do Moskvy jako kamufláži málokdo věří,“ míní Lucie Stuchlíková.

Někde uprostřed najdeme premiéra Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, který jeden den vystupuje jako jestřáb hájící suverenitu malého státu proti velmoci, aby druhý den mluvil o „útoku na zboží“ a další den se pro změnu za nevhodný termín omlouval…

Opozice je roztříštěná. Okamurova SPD a komunisté – podle očekávání – v duchu proruské dezinformační kampaně zpochybňují důkazy českých tajných služeb a celou věc relativizují.

„S nadsázkou řečeno: ODS je jako politá živou vodou, jako by se vrátil svět studené války, jemuž rozumí. V médiích vystupují Fiala, Vondra, Vystrčil, Žáček nebo Černochová a všichni působí přesvědčivě a kompetentně. Naopak Piráti jako kdyby váhali a byli novou situací zaskočeni,“ míní Václav Dolejší.

Vyjádří se Miloš Zeman k Vrběticím do konce svého působení na Hradě? Kde začíná a končí terorismus? A naplivou nám Rusové do Sputniku? Poslechněte si čerstvou epizodu politické talkshow Vlevo dole! Přehrávač najdete v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované