Hlavní obsah

Vlevo dole: Buďte ve střehu, už se zase mění ministr. Znáte ho?

Foto: Profimedia.cz

Jan Hamáček rozpoutal výměnu ministra zahraničí. Českou diplomacii budou z jeho rozhodnutí řídit dva neznámí a nepříliš důvěryhodní muži.

Reklama

Článek

Máme za sebou týden divoké vládní rošády. Situace se mění každou hodinu a padá spousta nových jmen, o nichž jste ještě nedávno neslyšeli. Rozbor nabízí duo Stuchlíková a Dolejší v podcastu Vlevo dole.

Co se to děje? Po změně ministra zdravotnictví za hnutí ANO se k vládní rošádě odhodlala po víkendovém sjezdu také ČSSD. Její znovuzvolený předseda Jan Hamáček oznámil, že teď už bude strana mluvit srozumitelně jen jedním hlasem.

Výsledek? Vyhozený ministr zahraničí Petříček, s nímž se teď z ČSSD stahují i jeho věrní podporovatelé. Naštvaný ministr kultury Zaorálek, který si připadá jako „hadr“. A zklamaný starosta Jan Birke, který se těšil do vlády, ale musí zůstat v Náchodě.

Ale především překvapená veřejnost, že ministrem zahraničí se stane neznámý sociální demokrat Jakub Kulhánek, jenž dříve pracoval pro Číňany. Není divu, že předseda ČSSD Jan Hamáček z téhle kombinatoriky a tlaku, které sám rozpoutal, nakonec utrpěl zdravotní kolaps.

„Českou diplomacii tak nakonec budou z rozhodnutí Hamáčka řídit dva neznámí a nepříliš důvěryhodní muži: zmíněný Jakub Kulhánek jako ministr s vazbami na čínskou státní společnost CEFC a spolu s ním v roli náměstka šíbr Pavel Jaroš v minulosti obžalovaný v kauze předražených rekonstrukcí ambasád,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo dole.

Důležitý je kontext, ve kterém se celá rošáda odehrává. Vláda ANO a ČSSD ztratila hlasy svých komunistických spojenců a průzkumy půl roku před volbami ukazují, že volby může vyhrát dnešní opozice.

„Myslím, že právě proto ten spěch a že na to všechno z Hradu tlačí prezident Miloš Zeman. Asi není náhodou, že ve vládě končí lidé, kteří bránili ruským zájmům, tedy necertifikované vakcíně Sputnik a Rosatomu v Dukovanech. A myslím, že ČSSD to nakonec odskáče – ministerské rošády bude veřejnost chápat jako politikaření místo toho, aby se teď věnovali řešení epidemické krize,“ míní Václav Dolejší.

Je pro výkon ministerské funkce důležitější kompetence, politický mandát, nebo životní zkušenosti? A jaké ministerstvo byste chtěli řídit vy? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku. Ale radši rychle, než se zase něco změní.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované