Hlavní obsah

Vlezl Prymula do Babišovy pasti? Divoká hypotéza, proč musel odejít

Foto: Profimedia.cz

„Na té schůzce chyběl snad jen premiér Andrej Babiš a nějaká lehká děvčata,“ povzdechl si Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole. A rozvíjí divokou teorii, za kterou se trochu stydí.

Reklama

Článek

Roman Prymula prožívá svůj poslední den jako ministr zdravotnictví. Kvůli večerní schůzce s Jaroslavem Faltýnkem v restauraci na Vyšehradě, jejíž detaily jsou stále neznámé. O to víc se množí konspirační teorie, o co ve skutečnosti šlo.

Jednu takovou má i spoluautor podcastu Vlevo dole Václav Dolejší. Vychází z toho, že se před několika týdny od lidí z Pražského hradu dozvěděl, že Miloš Zeman spřádá plán na úřednickou vládu. Například s Romanem Prymulou v čele.

„Je to divoká teorie a trochu se za ni i stydím. Ale řekl bych, že Babiš prokoukl prezidentův záměr. A tak se Babišovi lidé raději rozhodli Prymuly rychle zbavit, znevěrohodnit ho,“ říká v novém dílu podcastu.

Lucie Stuchlíková připomíná, že jen několik hodin poté, co byl Andrej Babiš údajně v absolutním šoku ze zveřejněné schůzky, měl už připravené dva náhradníky a spěchal za prezidentem. A také fakt, že v celé kauze hraje zásadní roli Babišovi blízký muž Jaroslav Faltýnek.

Zatímco schůzka stála Prymulu post ministra, Faltýnek přišel jen o nedůležitou stranickou funkci. „Faltýnek je muž, který pro Babiše ledacos zařídí, včetně věcí, do kterých se samotnému premiérovi nechce. Podobných skandálů už měl několik a jeho postavením to výrazně neotřáslo,“ vysvětluje k podobným teoriím jinak skeptická Lucie Stuchlíková.

Prezident Zeman nakonec nového ministra, dosavadního náměstka ředitele Fakultní nemocnice Brno Jana Blatného, jmenuje ve čtvrtek navzdory spekulacím, že se pokusí udržet Prymulu ve hře. Přesto si dal na čas – Babiš už chtěl mít Prymulova nástupce v pondělí na vládě. Pro Babiše je to jasný vzkaz, že s Hradem je třeba počítat.

„Zeman rád využije oslabení Babiše, aby na něj zaútočil. Premiér je unavený, klesají preference hnutí ANO, uprostřed krize padá důvěra ve vládu,“ myslí si Václav Dolejší.

Proč Miloš Zeman právě teď stojí o další úřednickou vládu? Co řekne nový ministr, až mu zavolá Jaroslav Faltýnek a pozve ho na kafe? A co vy – jste spíš tým spiknutí, nebo tým náhoda?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované