Hlavní obsah

Vlivná žalobkyně „lady Opencard“ půjde před soud

Foto: Wikimedia

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na pět lidí v takzvané kauze Beretta.

Reklama

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na pět lidí v takzvané kauze Beretta.

Článek

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na pět lidí v takzvané kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. Napsal to server Lidovky.cz. V případu čelí obvinění pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.

„Podala jsem včera (ve čtvrtek) obžalobu na pět fyzických osob, z nichž jedna osoba je příslušníkem policie, jedna osoba je příslušníkem celní správy a jedna osoba je státním zástupcem,“ sdělila Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje.

Dodala, že skupina čelí obžalobě za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí a podílnictví.

Holub, Šíma a Máchová podle kriminalistů neoprávněně Gáboríkovi předávali informace, například z kauz Nemocnice Na Homolce nebo pražského dopravního podniku. Gáborík je pak údajně poskytoval dál.

Advokát Máchové serveru Lidovky.cz řekl, že žalobu obdržel datovou schránkou ve čtvrtek. „Myslel jsem si, že to k soudu nedojde. Státní zástupci ale mají odlišný názor. Uvidíme u soudu. Šlo to k Okresnímu soudu pro Prahu-východ. Nyní je to věštění z křišťálové koule,“ uvedl známý pražský advokát Vít Široký.

Dagmar Máchová patřila na pražském městském státním zastupitelství k nejvlivnějším osobám. Pyšnila se tím, že zhruba v 90 procentech případů kauzy, které pošle k soudu, končí pravomocným rozsudkem. Ale byla také prvním státním zástupcem, na kterého podali trestní oznámení poslanci. A to v kauze Opencard, kterou dozorovala. Pochybnosti nad způsobem vyšetřování případu Opencard způsobily, že kromě trestního oznámení poslanci iniciovali i šetření u Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Za tento případ si v kruzích svých kritiků vysloužila přezdívku „lady Opencard“.

Reklama

Doporučované