Hlavní obsah

Vojáci mají průstřelné vesty, varovala Šlechtová při nástupu. Není to pravda, ministryně se spletla

Omyl ministryně Šlechtové.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šlechtová nejspíš zaměnila dvě různé zakázky. Vesty jsou v pořádku, ujišťuje její mluvčí.

Článek

Tehdy těch pár vět nevzbudilo velký rozruch, ale část vojáků a armádních dodavatelů silně znejistěla.

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) v lednu v debatě televize Prima mluvila o tom, co odhalila ve svém resortu. A prohlásila, že armáda nakoupila nekvalitní neprůstřelné vesty. Nebo spíš - průstřelné vesty. A že je potřeba vyšetřit, jak se mohlo stát, že někdo vystavil vojáky ohrožení.

„My máme neprůstřelné vesty, které evidentně jsou průstřelné, takže v tuto chvíli já chci požádat Generální štáb, náčelníka Generálního štábu, že si vezmeme například těch 50 vest a chci vidět, jak jsou průstřelné, protože my se soudíme, je tam trestní řízení, soudíme se, nebudu jmenovat s kým,“ řekla doslova Šlechtová.

Podle informací Seznamu hned tenhle výrok začali řešit jak vojáci, tak i výrobci. Logicky se ptali: Kolik takových nebezpečných vest armáda má? Kdo jí je prodal? A jak se to mohlo stát?

Seznam se ostatně obrátil na ministryni Šlechtovou s žádostí o další informace. Ochotně je přislíbila, pak se ale odmlčela.

Dnes už je jasné proč: Šlechtová, která hned po nástupu na obranu některé zakázky zrušila a jiné zpochybňovala, se nejspíš spletla a pustila do světa úplně mylnou informaci. Zkrátka - žádné průstřelné vesty armáda nikdy neměla.

„Došlo ke smísení dvou zakázek," řekl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

S největší pravděpodobností Šlechtová zaměnila dva různé nákupy: Armáda loni podepsala kontrakt na 5500 vest za čtvrt miliardy od společnosti Argun. Podle mluvčího Pejška prošly tyhle vesty už několikerými testy a jsou v pořádku.

A pak je tady druhá, starší zakázka, v níž zvítězila Česká zbrojovka. Armáda ji ale odmítla převzít, protože prý neměla předepsané parametry. Kvůli tomu se teď odehrává soudní spor. „Nebylo to z důvodu průstřelnosti, ale špatného maskování,“ dodal Pejšek.

Šlechtová nedlouho po nástupu na ministerstvo kritizovala například plánovaný nákup 12 vrtulníků. A zadala armádě, ať si pořádně ujasní, co po vrtulnících vlastně vojáci chtějí. Šlechtová také nechala zrušit zakázku za 1,23 miliardy korun na modernizaci houfnic.

V souvislosti s nákupem nových radarů za 3,5 miliardy z Izraele zase bez podrobností naznačila, že v tomto obchodu by mohlo dojít k „šetření orgánů činných v trestním řízení".

Nyní to vypadá, že Šlechtová už v další vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) nebude. Lidové noviny ve středu napsaly, že ještě jako ministryně pro místní rozvoj plýtvala penězi při letech do zahraničí. Babiš se za Šlechtovou nepostavil.

Reklama

Doporučované