Hlavní obsah

Vláda jednala tři hodiny. Na nových opatřeních se ale neshodla

Foto: vlada.cz

Premiér v demisi Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Kabinet bude v jednání o tom, jaká protiepidemická opatření zavést, pokračovat ve čtvrtek.

Článek

Vláda po třech hodinách jednání nedošla k závěru jaká opatření nově zavést při rostoucí koronavirové epidemii v České republice. „Domluvili jsme se, že to ještě lépe zanalyzujeme a předpokládám, že ve čtvrtek bychom měli dospět k rozhodnutí,“ uvedl premiér Andrej Babiš po jednání vlády na tiskové konferenci. Dodal, že jediné řešení jak zastavit covidovou epidemii, je stále očkování.

„Domluvili jsme se s ministerstvem zdravotnictví na tom, aby rozpracovali ty návrhy i na legislativní úrovni a s dopadem na praktické věci v životě našich občanů,“ dodal Babiš s tím, že na čtvrteční ráno svolá jednání Rady pro zdravotní rizika.

Původně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že po dohodě s poradním týmem koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN navrhne jen zrušení antigenních testů. „Vedla se debata v tom směru, jestli je to vzhledem k epidemické situaci dostatečné,“ řekl po jednání vlády.

„Situace se zhoršuje. Faktem je, že nám nerostou naštěstí zatím těžké případy tak exponenciálně, jako nám roste počet pozitivních. Očkování nám chrání jednotky intenzivní péče před větším zahlcením. Otázkou je, jak se situace bude vyvíjet v následujících týdnech. Proto teď budeme rozpracovávat varianty řešení těch opatření, které by ještě víc šly k tomu cíli a to je co největší proočkovanost naší populace,“ uvedl Vojtěch.

„Opatření mohla byt přísnější, ale je to výsledek nějakého konsenzu. Je dělané s cílem hlavně zvýšit proočkovanost,“ uvedl ministr před jednáním vlády. Očkováno je v současné době 59,9 procenta populace. Od začátku listopadu, kdy se opatření zpřísnila, si nově nechalo vakcínu aplikovat 183 000 lidí.

Neočkovaní lidé se podle jednoho z návrhů budou muset prokazoval PCR testem a to od prosince například pro účast na kulturních či sportovních akcích nebo posezení v restauracích. Od listopadu ho ale nemají hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Vojtěch dodal, že osobně je příznivcem takzvaného rakouského modelu, kde se neuznávají žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nákaza.

Celoplošný lockdown podle ministra na místě není. „Nemyslím si, že je na místě omezovat ty, kteří očkovaní jsou. Udělali to, co udělat měli, pro sebe a pro společnost. Pokud bychom udělali všeobecný lockdown, tak si nemyslím, že je to správná cesta,“ doplnil po dnešním vystoupení na konferenci Budoucnost zdravotnictví.

„Ve všech případech začínáme brzdit trochu později, než by bylo záhodno,“ řekl v diskusi bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Podle něj není imunizace tak silná, jak se předpokládalo, proto je třeba chránit zejména seniory. Půl roku po očkování by si měli nechat aplikovat třetí dávku. „Bez přeočkování budeme ve stejné situaci, kdy se nám mohou zahltit nemocnice,“ dodal. V domovech pro seniory by navrhoval testovat i očkované klienty.

Prymula, který byl ministrem loni v září a říjnu, působí jako předseda představenstva Nemocnice Agel v Říčanech a v dozorčí radě společnosti Avenier, která je distributorem vakcín. Dnes uvedl, že se neplánuje zapojit do oficiálních poradních orgánů vznikající vlády pro epidemii covidu-19.

Reklama

Doporučované