Hlavní obsah

Vojtěch: Koronavirus není plošný problém. Ve většině Česka nemocní nepřibývají

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ve většině regionů ČR nejsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) žádné nové případy nemoci covid-19.

Článek

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo za poslední týden více než pět nových případů jen ve 14 ze zhruba 400 regionů, na něž statistici pro potřeby sledování nákazy zemi rozdělili.

Podle ministra tedy Česko nemá plošný problém s koronavirem, ale pouze lokální ohniska. Ta jsou v Moravskoslezském kraji, Olomouckém kraji, Praze a částečně ve Středočeském kraji.

Největším problémem zůstává Důl Darkov, kde je momentálně 465 pozitivních případů. „Počet nakažených je výrazný, ale situace je relativně klidná. Jen tři lidé jsou hospitalizováni. Většina případů je bez příznaků,“ komentoval to Vojtěch.

V Praze se nakazili lidé v několika firmách nebo třeba amatérští hokejisté. „Nejsou to velká ohniska, spíše mikroohniska v rámci nějaké firmy,“ dodal Vojtěch.

Postupné rušení omezení běžného života v Česku, která byla kvůli epidemii přijata, se podle ministra nijak negativně neprojevilo. Lidé by ale stále měli být obezřetní a neměli by podceňovat příznaky. „Bohužel vidíme i případy lidí, kteří mají příznaky, ale jdou do práce nebo na svatbu. Stále platí to, že kdo na sobě pozoruje příznaky, má kontaktovat lékaře,“ uvedl.

Počet testovaných postupně klesá. Podle ministra je to odraz současné situace, kdy je nakažených jen málo. „Bylo by to vyhazování peněz testovat plošně,“ dodal Vojtěch s tím, že díky otevřeným hranicím klesá také počet samoplátců.

Ministr zdravotnictví apeloval na to, aby se lidé nebáli chodit k lékaři. Podle expertů se ukazuje, že lidé se vyhýbají vyšetřením a někteří dokonce vysazují léky.

Reklama

Doporučované