Hlavní obsah

Vojtěch zatím Arenbergera z čela nemocnice neodvolá. Počká na kontrolu

Foto: vláda.cz

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) přichází znovu poprvé do úřadu.

Reklama

Zatímco z pozice ministra zdravotnictví byl Petr Arenberger (za ANO) odvolán, ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zůstává. Jeho nástupce na ministerstvu Adam Vojtěch (ANO) ho zatím ve funkci ponechá.

Článek

Dnes už bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger doplatil na to, že nedokázal vysvětlit své majetkové poměry. Kvůli tomu musel v úřadu skončit. Na jeho pochybení a nejasnosti upozorňovaly v minulých týdnech Televize Seznam a Seznam Zprávy.

Arenberger by ale nyní mohl skončit i v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po nástupu na Ministerstvo zdravotnictví totiž na ředitelskou funkci nerezignoval, pouze vedením nemocnice pověřil náměstka pro léčebně preventivní péči Jana Votavu.

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale zatím Arenbergera ve funkci ponechá.

„Myslím, že je férové vyčkat závěru kontrol, které tam byly nařízeny, ke konci se chýlí kontrola Ministerstva zdravotnictví, probíhá tam kontrola Ministerstva financí. Po mé dlouhodobé zkušenosti nechci vycházet pouze z mediálních výstupů, ale chci mít jasný výsledek na papíře, to je pro mě kontrolní protokol,“ uvedl na středeční tiskové konferenci Vojtěch.

Při svém minulém působení v čele Ministerstva zdravotnictví ale právě Vojtěch po ředitelích nemocnic vyžadoval, aby měli bezpečnostní prověrku. Arenberger si o ni podle Deníku N ale ani nepožádal.

Nyní to ale bude muset učinit a i podle toho se bude nový ministr zdravotnictví rozhodovat, jestli Arenbergera ve funkci ponechá.

„Bezesporu si myslím, že je nezbytné, aby profesor Arenberger absolvoval onu bezpečnostní prověrku, kterou na základě mého pokynu musí mít všichni ředitelé nemocnic. Dnes jsme se dohodli, že si o ni prakticky hned požádá, i to bude jistý vypovídající prvek,“ uvedl Vojtěch.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal Arenbergera z ministerské pozice kvůli kauzám, na které upozornily Televize Seznam a Seznam Zprávy. Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. V přiznání uvedl více než 60 nemovitostí. Jednu z nich na Mělnicku pronajímá jako archiv pro vinohradskou nemocnici, kde byl ředitelem.

Ministr sám nebo s manželkou ve skutečnosti vlastní přes 160 nemovitostí, vychází to z kompletního výpisu posledního Arenbergerova majetkového přiznání poskytnutého Ministerstvem zdravotnictví. To v původní omezené podobě neobsahovalo čísla jednotlivých pozemků, nebylo proto možné rozlišit nemovitosti zapsané v katastru na stejném listu vlastnictví.

Pochybnosti panují také o dodržení podmínek privatizace bytu s ordinací v centru Prahy, který si Arenberger od 90. let pronajímal a v roce 2019 ho za 11,5 milionu korun koupil s podmínkou, že v něm zachová trvalé bydlení po deset let.

Ministr se ve své kožní ordinaci zapojuje také do klinických studií nových léků, v posledních třech letech jich bylo 38. V přiznáních ale z klinických studií, které jsou obvykle hrazeny až 200 tisíci korunami za jednoho pacienta, nevykázal žádné zisky. Arenberger k tomu uvedl, že se studiemi má kromě vysokých příjmů i vysoké náklady a pracuje na nich, protože jsou potřebné pro jeho postavení ve vědecké komunitě.

Reklama

Doporučované