Hlavní obsah

Filipův lobbing mohl jeho poradci přihrát miliony. To jde mimo mě, říká

Foto: Profimedia.cz

Šéf komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Za nemocnici ve Vietnamu jsem lobboval, ale nevím nic o tom, že za to měl můj poradce slíbenou finanční odměnu, hájí se šéf komunistů Vojtěch Filip.

Článek

Seznam Zprávy ve čtvrtek popsaly, jak šéf komunistů Vojtěch Filip z pozice své funkce místopředsedy Sněmovny lobboval za výstavbu dětské nemocnice ve Vietnamu, na níž se měla podílet česká firma.

Podílel se na tom i jeho vietnamský poradce Tien Tran Manh. U šéfa komunistů pracuje jako expert na obchodní vztahy s Vietnamem přes deset let a za tu dobu spolu pracovali na řadě projektů mezi Českem a Vietnamem.

Je to však vůbec poprvé, co Filipův poradce připustil, že za dojednání projektu měl slíbenou odměnu – asi 30 milionů korun. Tien tvrdí, že se o ni chtěl s Filipem podělit. Ten to však v krátkém rozhovoru pro Seznam Zprávy jednoznačně odmítl.

Kdy jste se začal zajímat o soukromý projekt výstavby dětské nemocnice v Danangu?

V roce 2018 jsem vedl do Vietnamu delegaci zdravotního výboru. Vietnamci tehdy viděli, jak v Hanoji funguje dětská porodnice a gynekologie, kterou vedou Češi, a chtěli to také udělat v Danangu. Takže primátor Danangu potom na plánovaný projekt vyčlenil pozemky a já jediné, co jsem dělal, bylo to, že jsem vytvářel podmínky pro to, že o to máme zájem.

Proto jste z pozice místopředsedy zaslal třem vietnamským soudruhům dopisy, ve kterých tlačíte, aby projekt vznikl?

Ano, ty jsem poslal, protože jsme tady měli o projekt zájem. Chtěl jsem, aby dopisy navázaly na jednání s primátorem Danangu.

Zároveň jste tím ale pomáhal i vašemu poradci, který – jak přiznal Seznam Zprávám – měl za českou pomoc s výstavbou nemocnice slíbenou finanční odměnu. Věděl jste o tom?

Tohle vůbec netuším, to jde mimo mě.

Takže jste lobboval za projekt, ale nevěděl jste, že váš poradce měl slíbeno třicet milionů korun?

Ježiš, tomu já nerozumím.

Foto: Facebook/Vojtěch Filip

Tien Tran Manh po boku (vlevo) Vojtěcha Filipa. Snímek je z loňského října z návštěvy Tran Quoc Vuonga, člena politbyra a stálého tajemníka sekretariátu ÚV KS Vietnamu (vpravo vedle Vojtěcha Filipa).

Váš poradce Tien Tran Manh Seznam Zprávám řekl, že se o odměnu – asi 30 milionů korun – chtěl rozdělit s vámi a ústně vám to řekl. Je to pravda?

Co to je za kravinu? Jako podívejte se, já jsem v životě nic od nikoho nechtěl, nic nemám a zeptejte se, koho chcete. Já jsem tohle v životě nedělal. Jestliže mě někdo požádá o pomoc jakožto držitele vietnamského státního vyznamenání, Řádu přátelství, tak já mu rád pomohu.

Takže po celou dobu pomáháte jenom z dobré vůle a nikdy jste nevěděl, že by váš poradce měl z těchto projektů slíbené peníze?

Pokud někdo chce, abych něco projednal, rád to projednám, ale další kroky už jsou věci obchodníků a já neobchoduju. Až nebudu poslancem, tak mohu začít obchodovat, ale taky to dělat nebudu, protože jsem advokát. A s tou odměnou, nevím, kdo vám tuhle pitomost řekl.

Vojtěch Filip a jeho vztah s Vietnamem

Šéf komunistů má k Vietnamu dlouhodobě kladné vztahy, což se projevuje i na počtu parlamentních delegací, které z pozice místopředsedy Sněmovny do Vietnamu vede. Naposledy do země vedl v roce 2019 delegaci parlamentního výboru pro zdravotnictví.

Filip rovněž vítá každou vietnamskou delegaci, která do Česka zavítá, a mezi obchodními kruhy je známý jako člověk, který umí českému podnikateli ve Vietnamu spolu se svým poradcem vyjednat zapojení do řady vietnamských zakázek. Už v roce 2010 upozornila na Filipův lobbing Mladá fronta, která popsala, jak si šéf komunistů přisvojoval zásluhy za dojednání smlouvy na dostavbu severní dálnice ve Vietnamu, kterou dostala jihlavská stavební firma PSJ.

Odměnu z projektu přiznal přímo váš poradce a řekl i to, že podíl z odměny měl jít i vám.

No kdyby mi tohle řekl, tak já ho vyhodím. Tak ho vyhodím. Já nemám zájem se do něčeho takového zaplést, nikdy jsem to nedělal a nikdy to dělat nebudu. Já mám svou profesi, já jsem advokát.

Co přesně má Tien jako váš poradce na starosti?

Zprostředkovává mi ve Vietnamu návštěvy, když potřebuju. On je osobní přítel vietnamského premiéra.

Má u vás nějakou pracovní smlouvu? Jak jeho práci honorujete?

Smlouvu se mnou na spolupráci žádnou nemá, já mu nic neplatím, je to jeho dobrá vůle.

Takže ho platí podnikatelé, které za ním přivedete?

No to vědí oni. Ale to, že se potom dohodne na odměně s podnikatelem, tak to jo. Ale to je jeho věc.

Reklama

Doporučované