Hlavní obsah

Vojtěchův resort zaplatil v Číně za respirátor dvakrát vyšší cenu než vnitro

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nakupuje v časech nouzového stavu za stovky milionů veřejných peněz ochranné pomůcky v Číně, údaje o obchodech však nechce zveřejňovat.

Reklama

Roušky, respirátory a ochranné obleky v Číně nakupují dvě ministerstva: zdravotnictví a vnitra. Seznam Zprávy porovnaly na nákupu medicínských masek, jak se jim to daří - za nouzového stavu, kdy nemusí vypisovat veřejné soutěže.

Článek

V České republice přistávají letadla s miliony kusů ochranných pomůcek z Číny. Roušky, respirátory a ochranné obleky tam nezávisle na sobě nakupují dvě ministerstva: zdravotnictví a vnitra. Přístup mají odlišný. Vnitro smlouvy s dodavateli a cenami zveřejnilo, zdravotnictví ne.

Seznam Zprávy však přesto zjistily, že na dodávce milionu medicínských ochranných masek jsou mezi oběma resorty rozdíly v desítkách milionů korun.

Jde přitom o medicínské masky, jež jsou v obou případech certifikované podle čínského medicínského standardu GB19083-2010.

Obě dodávky masek byly nakoupeny ve druhé polovině března v Číně. Obě přicestovaly do České republiky leteckým mostem ze Šanghaje. Obě vyhodnotil český Výzkumný ústav bezpečnosti práce jako tzv. FFP2 (certifikáty má redakce k dispozici).

Vnitro však v přepočtu za jednu masku zaplatilo 2,79 dolaru (nakoupilo 4 miliony kusů), za druhou Ministerstvo zdravotnictví minimálně 5,7 dolaru (nákup milionu kusů). Množstevní sleva nehraje v ceně za kus výraznou roli.

Od výrobce přes dva prostředníky

Slovo minimálně je přitom v případě obchodu uzavřeného Ministerstvem zdravotnictví důležité.

Seznam Zprávy totiž mají v ruce jen fakturu mezi dvěma zprostředkovatelskými firmami, které se na dodávce podílely. Jde o faktury mezi společností Hongkong Bliss International Group, která v Číně vyrábí desky s plošnými spoji a českou firmou La Factory z Lanškrouna, která se zase normálně věnuje výrobě elektroniky. Pro obě firmy to byl v polovině března první byznys s ochranným materiálem.

Z faktury víme, že hongkongská zprostředkovatelská firma účtovala české zprostředkovatelské firmě 1 056 000 medicínských obličejových masek za 6 019 200 dolarů, tedy v přepočtu za bezmála 155 milionů korun. Za kolik La Factory přeprodala zboží Ministerstvu zdravotnictví, nevíme.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pouze transakci potvrdila.

„Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s La Factory. Zboží bylo doručeno, částečně uhrazeno a už distribuováno do přímo řízených nemocnic,“ uvedla.

Kolik nakonec za jednu medicínskou masku zaplatili, ale mluvčí resortu sdělit odmítla.

„Zveřejnění jednotkových cen by mohlo ekonomicky poškodit Ministerstvo zdravotnictví při budoucích nákupech,“ vysvětluje mluvčí.

„V procentech nic moc“

Sdílný není ani jednatel společnosti La Factory Radek Švec, bývalý spolumajitel rodinné firmy Wendell Electronics, která montuje a prodává elektroniku.

„Cenu pro ministerstvo vám říkat nechci. Je to zákaznický vztah. Dostal jsem nabídku z Hongkongu, k tomu jsem si něco připočetl a to celé jsem nabídl ministerstvu.“

Kolik přesně bylo to „něco“, co si připočetl, nesdělí. „Dobře, tak marži mám do dvaceti procent a zisk něco mezi šesti až osmi procenty,“ odhaluje nakonec Radek Švec.

Do marže započítává vnitrostátní dopravu zboží po Číně, telefonování „a další věci“. Pokud to tak je, zisk vychází na 9 až 12,5 milionu korun.

„V absolutních číslech to je docela dost, ale procentuálně to tolik není,“ shrnuje lanškrounský podnikatel obchod s Ministerstvem zdravotnictví. Za kolik kupoval medicínskou masku od výrobce a kolik si přihodil další zprostředkovatel z Hongkongu, to prozradit nechce.

Dobrá cena

Ministerstvo zdravotnictví považuje cenu za medicínský respirátor dodaný podnikatelem Švecem za adekvátní.

„Dokonce mírně nižší v porovnání s jinými dodávkami, které resort v této době v Číně uzavřel,“ píše v odpovědích na otázky redakce Seznam Zprávy mluvčí Štěpanyová. „Tato Medical Face Mask (čínské označení), odpovídá FFP3 (expertiza Výzkumného ústavu bezpečnosti práce).“

Seznam Zprávy si však výsledek analýzy Výzkumného ústavu bezpečnosti práce k tomuto výrobku vyžádaly a v závěru zprávy se píše něco jiného, než v e-mailu tvrdí ministerstvo. „Z porovnání výsledků vyplývá, že zkoušený vzorek zdravotní masky splňuje zde uvedené požadavky na třídu FFP2,“ píše v dokumentu Lukáš Zavřel, vedoucí VÚBP.

Jak si v kontextu této informace vysvětluje nepoměr mezi cenami, za jaké nakupuje vnitro a za jaké nakoupilo v konkrétním případě zdravotnictví, podnikatel Švec?

„Nevěřím, že výrobek nakoupený Ministerstvem vnitra má čínský certifikát GB19083-2010,“ říká. „Pochybuji, že se dá medicínská maska sehnat za 2,79 dolaru.“

Nepřesvědčí ho ani zpráva Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, kde je čínský certifikát zaznamenán, ani fotografie, kde je čínské certifikační číslo vytištěné přímo na výrobku.

„Myslím, že si vymýšlí výrobce,“ trvá na svém.

Když redakce ukázala dokumenty k obchodu mezi ministerstvem a Radkem Švecem člověku, který také nyní obchoduje se zdravotním materiálem v Číně a má o současných cenách přehled, jeho pohled byl jiný.

„Tato faktura zcela určitě svou cenou vyčnívá. A to suverénně. I přes obrovský zájem a nedostatek ochranných pomůcek v Číně je podivná,“ uvedl.

Jiné ministerstvo, jiný přístup

Ministerstva nakupují nyní v Číně potřebný zdravotnický materiál za miliardy korun.

Od Ministerstva vnitra dostaly Seznam Zprávy na žádost o údaje tabulku nákupů z Číny, která obsahuje dodavatele, předmět objednávky, počet kusů, cenu za kus a celkovou měnu v cizí a české měně.

Ministerstvo zdravotnictví ani po několikerých urgencích žádné informace nezaslalo a smlouvy nezveřejnilo. Podle zákona o registru smluv by tak mělo učinit nejpozději do třiceti dnů od uzavření. A to i přesto, že Česká republika nyní funguje v nouzovém stavu.

Přišel, zaťukal, zvítězil

Radek Švec říká, že se dostal k dovážení zdravotnického materiálu do České republiky náhodou.

„Vzniklo to někdy v polovině března. Viděl jsem tu nemohoucnost. Všichni si stěžovali, že nemůžou nic sehnat, koupit a dovézt. Že je nedostatek všeho. My v Číně nakupujeme elektronické součástky už patnáct let, tak jsem se rozhodl pomoci.“

Požádal prý šéfa firmy Hongkong Bliss International Group, od něhož léta odebírali elektronické komponenty, jestli by nedokázal sehnat medicínské masky. „Chytil se toho, několik dnů jsme diskutovali, vybírali a nakonec jsme našli společnost vyrábějící zdravotnický materiál ve městě Čchang-jüan v provincii Henan.“

Následoval druhý krok, přinést nabídku ministerstvu. „Já tam nikoho neznám, ale nakonec jsem se dostal na krizový štáb, který sedí rovnou u vrátnice. Tam jsem absolvoval kolečko vysvětlování, co, proč a jak a nakonec jsme si plácli.“

Jinými slovy: přišel na ministerstvo, zaťukal, řekl, že se jmenuje Švec a má pro resort nabídku.

„V zásadě to tak bylo,“ popisuje lanškrounský podnikatel.

Pro Švece to byla - jak říká - první zkušenost, kdy pro stát poptával zdravotní materiál v Číně. A bude v tom pokračovat?

„Mám něco rozjednaného, ale nevím, jestli to dopadne.“

Jestli jde o další dodávku pro Ministerstvo zdravotnictví? To neprozradí.

Reklama

Související témata:

Doporučované