Hlavní obsah

IT firma dodá státu roušky za 24 milionů. S ministrem nejsme příbuzní, říká její šéf

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví nakupuje pod tlakem ochranné pomůcky - často od firem, které se mu samy nabídnou (ilustrační foto).

Reklama

V Česku by respirátory měly být ve středu 25. března. Chtěli jsme pomoci, říká firma, která se ve zdravotnickém byznysu běžně nepohybuje.

Článek

Mezi horečnatými nákupy ministerstva zdravotnictví, které se snaží zajistit respirátory a roušky proti koronaviru, tenhle obchod zaujme: úřad minulý týden podepsal smlouvy na dodávku pomůcek dohromady za 24 milionů.

Firma, která má státu respirátory dodat, přitom není ze zdravotnické branže. Společnost INTV se zabývá satelitním připojením k internetu, pracovala například na velkých zakázkách pro armádu.

Od středečního večera, kdy informace o téhle zakázce zveřejnil falešný twitterový profil šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, se na sociálních sítích rozjela těžká kritika firmy INTV.

Předně proto, že získala zakázku mimo svůj obor. A navíc: majitelkou společnosti je jistá Věra Vojtěchová – což okamžitě rozpoutalo spekulace, jestli není příbuzná s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

„Je to pouze shoda jmen,“ napsal v e-mailu jednatel INTV Jaroslav Střítecký. Dodal, že víc se firma zatím nechce k zakázce vyjadřovat.

Že jde o zakázku pro spřízněnou firmu, odmítl i Adam Vojtěch. „Tak tohle je opravdu nesmysl, co jsem si teď přečetl. To, že se někdo jmenuje Vojtěch, neznamená, že jsme příbuzní. Nejsme. V ČR je Vojtěchů asi 1 301,“ reagoval ministr na Twitteru.

Foto: Vojtěch Blažek

Objednávka ministerstva zdravotnictví na 100 tisíc respirátorů.

Seznam Zprávy objednávku objevily v registru smluv začátkem týdne, v úterý jednatel Střítecký do telefonu řekl, že firmě nejde ani tak o byznys, jako spíše o pomoc státu, který má problémy se zajištěním ochrany lidí a zdravotníků.

Když se koronavirová nákaza dostala naplno i do Česka, vedení firmy si podle něho vzpomnělo, že by se mohlo pokusit respirátory do země dostat. „Máme jednoho šikovného zaměstnance, který má kontakty v Indii a Číně,“ řekl v úterý Střítecký.

Ministerstvo zdravotnictví – pod těžkým tlakem, že respirátory v zemi chybí – s nabídkou souhlasilo. Ve firmě INTV pak vznikl malý tým, který se o dodávku začal starat.

Šéf firmy: Jdeme do rizika

Na Twitteru také lidé firmu kritizují, že její respirátory jsou předražené. Někteří upozornili, že z Číny se daly ještě nedávno dovézt respirátory FFP2 okolo 50 korun. Firma INTV jich dodá zhruba 136 tisíc kusů, cena pro ministerstvo zdravotnictví činí 140 korun bez DPH (u dodávky 100 tisíc kusů) a 163 korun bez DPH (u dalších 100 tisíc respirátorů).

„Stanovit výši zisku můžeme až po vyúčtování akce, tj. porovnáním skutečných nákladů a příjmů,“ napsal Střítecký ve čtvrtečním e-mailu.

Obchod se odehraje pouze na základě objednávky, ministerstvo - jak ukazuje registr smluv - nepodepsalo s firmou smlouvu, která by ho zavazovala zboží odebrat.

Peníze firma dostane od ministerstva až poté, co zásilka přistane v Praze. Což by mělo být 25. března, tedy příští týden ve středu.

Premiér Andrej Babiš v sobotu uvedl příklad, kdy jakási firma poslala do Číny předem peníze za pět milionů roušek. Ale pak se ukázalo, že v čínských skladech žádné nejsou a jedná se o podvod.

„Určitě i my s tím teoreticky musíme počítat,“ uznal jednatel Střítecký v úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy, že firma nese v obchodu značné riziko.

Peníze na uskutečnění obchodu má firma INTV podle jednatele vlastní. Podle dostupných dokumentů z obchodního rejstříku se jí daří. V roce 2013 vyhrála například zakázku na zajištění komunikace přes satelit na ministerstvu obrany, kontrakt měl hodnotu 232 milionů.

Zisky společnosti po zdanění se v minulých letech pohybovaly od 20 do 40 milionů.

Reklama

Doporučované