Hlavní obsah

Animozity, přes které nejede vlak. Tady projekt Spolu narazil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Celostátní šéfové Spolu si rozumí. Nedá se to ovšem říct o jejich spolustranících v některých krajských městech.

Reklama

Úspěšný projekt Spolu se vedení tří vládních stran pokusilo prosadit i pro komunální volby. Ve více než polovině krajských měst se však strany rozhodly jít samostatně, případně v jiných koalicích. Důvodem jsou často osobní vztahy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po loňském úspěchu, kdy společná kandidátka ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dokázala ve volbách do Poslanecké sněmovny porazit hnutí ANO, vyjádřili představitelé všech tří stran přání, aby koalice Spolu vznikla v co největším množství převážně velkých měst.

Co se týká krajských měst a metropole, byli vyslyšeni pouze v necelé polovině z nich.

Šest krajských měst, včetně Prahy, kandidátku Spolu složilo. V dalších sedmi se však jednotlivé strany rozhodly jít samostatně nebo v jiných koalicích. Mnohde totiž členové nedokázali zpřetrhat dosavadní vazby nebo překonat osobní nepřátelství a neshody, které mezi nimi historicky jsou.

Učebnicovým příkladem města, kde byla spolupráce už dopředu odsouzena k neúspěchu právě kvůli personáliím, je Hradec Králové. „Hradec má svoje ale. V minulosti to bylo někdy horší, někdy lepší. Ale panují tu silné osobní animozity, přes které nejede vlak,“ přiznává místopředseda tamní buňky ODS Martin Soukup.

Zkušenosti se vztahy mezi zástupci jednotlivých politických subjektů má bohaté. V minulosti působil jako náměstek primátora a bojů s koaličními partnery zažil mnoho.

Z možné koalice Spolu se ODS zároveň vyšachovala v uplynulých čtyřech letech. Ve vedení radnice působila v místy poněkud tragikomické koalici s hnutím ANO, kdy spolu obě strany už od března loňského roku vládnou s vypovězenou koaliční smlouvou, navíc v menšinové koalici, jež se občas musí spolehnout na hlasy komunistů.

„O koalici Spolu se – vzhledem k tomu, jak je naše město pod vedením ODS řízeno – prakticky ani nedalo uvažovat. Pan primátor, stejně jako jeho investiční náměstek, jsou ukázkou nekompetentnosti a úpadku regionální politiky,“ naráží regionální šéf TOP 09 Jakub Sofka na dvojici občanských demokratů, kteří jsou v současnosti ve vedení města.

Přiznává, že vedení strany je se situací v Hradci dobře obeznámené a na rozdíl od jiných krajských měst na vytvoření kandidátky Spolu proto ani výrazně netlačilo.

Na způsobu vládnutí v končícím volebním období ztroskotala i možná předvolební spolupráce ODS s KDU-ČSL.

Oblastní šéf lidovců Jiří Vojáček uvedl, že s ODS kvůli tomu ani nejednali. „Půdorys života ve městě v uplynulých čtyřech letech nastavili jinak, než bychom vnímali jako vhodné,“ říká s tím, že lidovci nakonec vyhodnotili jako dobrý krok, že před čtyřmi lety odolali vábení ODS a ANO a do koalice s nimi nevstoupili.

Všechny tři strany nakonec jdou do voleb samostatně. Nepodařilo se totiž vytvořit ani společnou kandidátku TOP 09 a KDU-ČSL. „Z naší strany byl poměrně velký zájem o koalici s TOP 09, nakonec jsme se ale po několika jednáních nedohodli,“ vysvětluje Vojáček.

TOP 09 totiž vytvořila společnou kandidátku se silným Hradeckým demokratickým klubem, který v minulosti několikrát komunální volby v Hradci Králové vyhrál a po dvě volební období měl i primátora. „Programově i určitou chemií mezi lidmi jsme si blíže s HDK než s lidovci,“ dodává Sofka.

Víte, jak správně volit v komunálních volbách?

Komunální volby se od těch ostatních v mnohém liší. A nejenom tím, že se v nich místo kroužkování křížkuje. Přinášíme podrobný návod, jak se v hlasovacím lístku pro komunální volby vyznat.

Lidovci jsou přirozený partner

Jedním ze sedmi měst, kde vládní strany nejdou pod hlavičkou Spolu, je Brno. Společnou kandidátku vytvoří pouze ODS současné primátorky Markéty Vaňkové s TOP 09. Lidovci se rozhodli pro spojení s hnutím STAN.

Podle zákulisních informací v tom hrají roli ambice současného primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), který si pomýšlí na primátorské křeslo a kandidátka oddělená od ODS jeho šance zvyšuje.

V povolebních vyjednáváních však ODS s KDU-ČSL počítá. „Lidovci jsou přirozený partner. Už z toho z důvodu, že máme na co navazovat,“ řekla Seznam Zprávám primátorka Vaňková.

ODS Béčko

Tradiční formu spolupráce se rozhodli letos zvolit i v Liberci. Tam občanští demokraté kandidují společně se Sportovci.

Unie pro sport a zdraví byla v minulosti některými škodolibě nazývána jako ODS Béčko. „Sportovci doteď chodili do voleb samostatně, nyní jsme se ale rozhodli jít společně. Přišlo nám to jako logické spojení, moc jsme si sedli i lidsky,“ vysvětluje lídr občanských demokratů Petr Žídek. A dodává, že občanští demokraté už po parlamentních volbách lidovcům a topce společnou kandidátku nabízeli. „Asi pro ně byla větší jistota jít se Starosty.“

Kandidáti KDU-ČSL a TOP 09 byli na kandidátní listině Starostů pro Liberecký kraj i v minulosti.

Jednotnou kandidátku Spolu se z krajských měst nepodařilo vytvořit ani v Českých Budějovicích, kde už brzy po parlamentních volbách tamní hejtman z ODS Martin Kuba uvedl, že občanští demokraté nejspíš půjdou do voleb sami. A tak se i stalo. Společnou kandidátku tam vytvoří jen TOP 09 a KDU-ČSL.

Stejný scénář nastal i v Ústí nad Labem a ve Zlíně. V Jihlavě pak jednu kandidátku vytvoří občanští demokraté s lidovci a TOP 09 bude pokračovat v osvědčeném projektu Žijeme Jihlavou, který tvoří s místními Zelenými a nezávislými kandidáty.

Článek vznikl s přispěním Martiny Machové a Tomáše Svobody.

Reklama

Doporučované