Hlavní obsah

Babiš mlží, zda bude bojovat o Hrad. Do Sněmovny znovu kandidovat nebude

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na sobotním sněmu hnutí ANO.

Reklama

Šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na sněmu ANO neoznámil, zda bude kandidovat na prezidenta. Hnutí musí podle Babiše nezávisle na jeho rozhodnutí postavit kvalitního kandidáta.

Článek

Už několik měsíců se spekuluje, jestli bude Andrej Babiš kandidovat na prezidenta. Celostátní sněm ANO Babiš nevyužil k tomu, aby kandidaturu oznámil. Babiš to ve svém projevu ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

„Plno lidí mě podporuje, důvěřuje mi a chce, abych do prezidentské volby šel. Ale ať se o to pokusím, nebo ne, hnutí ANO musí představit kvalitního kandidáta, který bude dělat vše pro to, aby společnost spojoval a hledal cestu k lidem, kteří ho nevolili, který bude reprezentovat zemi a bojovat za zájmy České republiky,“ uvedl Babiš, který zároveň poděkoval za podporu i své rodině. Tu prý politika poškodila. „Politika poškodila moji rodinu, moji bývalou firmu a samozřejmě i mě.“

Ve svém projevu také řekl, že odchod ANO do opozice po sněmovních volbách byla rozumná cesta, kterou ale rozzlobil prezidenta Miloše Zemana.

Babiš také dnes Radiožurnálu řekl, že nebude kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. „Vybudoval jsem hnutí, které dnes už může fungovat beze mě jako zakladatele. O tom budu mluvit ve svém kandidátském projevu. Jasně jsem řekl, že do příštích parlamentních voleb kandidovat nebudu, takže si hnutí v roce 2024 musí zvolit nového předsedu a lídra,“ říká Babiš.

Prezidentské volby 2023

Prezidentské volby probíhaly 13. a 14. ledna 2023 (1. kolo). Druhé kolo proběhlo v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin.

Porážku ANO v loňských volbách Babiš přisoudil koronavirové pandemii. Zkritizoval tehdejší opoziční strany, které aktuálně tvoří kabinet, že covidovou krizi zneužívaly v politickém boji proti hnutí. Předtím Babiš v projevu rekapituloval předchozích deset let a kauzy, které se ho týkaly.

Reklama

Doporučované