Hlavní obsah

Babiš půjde za Zemanem. Den před oznámením, zda bude kandidovat na Hrad

Foto: Twitter/PREZIDENTmluvci

Prezident a předseda hnutí ANO na archivním snímku z novoročního oběda v roce 2021.

Reklama

aktualizováno •

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš požádal o schůzku s prezidentem. V neděli ho zřejmě bude informovat, jak se rozhodl ohledně prezidentské kandidatury.

Článek

Schůzka Miloše Zemana s Andrejem Babišem proběhne v neděli od 16 hodin na zámku v Lánech, informoval na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na pondělí pak Babiš ohlásil tiskovou konferenci, na které chce oznámit, kdo bude za hnutí ANO kandidovat na prezidenta.

Původně mělo být touto dobou už jasno. Babiš ještě před pár dny plánoval tiskovou konferenci na 26. října. Nakonec ji ale kvůli onemocnění covidem posunul až na konec října.

Jak se Babiš rozhodnul, ještě neví ani užší vedení strany, uvedla ve čtvrtek předsedkyně poslaneckého klubu ANO a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová. „V pondělí se sejdeme a budeme o tom jednat,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv.

Podle autora několika prezidentských kampaní Jakuba Hussara není pravděpodobné, že by kandidoval někdo jiný z ANO než sám Babiš. „Na výsluní se hřál jenom on sám, všichni ostatní významní členové ANO utekli nebo představují doplňkovou konformní stafáž. Neexistuje nikdo, kdo by měl vyšší šanci,“ uvedl.

Podle sociologa Jana Herzmanna nemá Babiš moc co ztratit, pokud by postoupil alespoň do druhého kola, což v současnosti volební modely ukazují jako pravděpodobné. Pro ANO a Babiše směrem k dalším volbám do Poslanecké sněmovny by to podle něj přinášelo spíše benefit.

„I kdyby ve druhém kole prohrál 40 ku 60 procentům, jak ukazují současné modely, znamená to, že by řádově nasbíral kolem dvou milionů příznivců. To je daleko více, než kolik lidí teď volí hnutí ANO,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované