Hlavní obsah

Děkuji za neochvějnou podporu, řekl Zelenskyj Pavlovi během hovoru

Foto: Oleksandr Osipov, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země.

Článek

Zelenskyj to dnes uvedl na twitteru. Pavel se k hovoru zatím nevyjádřil.

„Osobně jsem pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny,“ napsal Zelenskyj.

Seznam Zprávy hovořily s Pavlem krátce před jeho rozhovorem se Zelenským. Uvedl, že ho chce v prvé řadě ujistit, že se na podpoře Ukrajiny ze strany České republiky nebude nic měnit. „Naopak budu držet úplně stejnou linii, jako držela vláda dosud, protože ji považuji za správnou,“ uvedl.

Chtěl s ním také probrat chystaný letní summit NATO. „Myslím si, že bude dobré mu i říct, že vidím jako jednu z hlavních možností, jak se posunout dál, dobrou přípravu summitu NATO v létě tohoto roku, kde se Ukrajina bude určitě aspoň jedné části účastnit jako partnerský stát,“ prohlásil Pavel.

Už dříve uvedl, že chce navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Doufá, že se cesta uskuteční na jaře před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Summit se bude konat v červenci ve Vilniusu.

Pavel, někdejší šéf vojenského výboru NATO a bývalý náčelník českého generálního štábu, v prezidentské kampani opakovaně zdůraznil, že je třeba Ukrajině nadále pomáhat především dodávkami zbraní. Naznačil také, že Ukrajina bude mezi prvními zeměmi, které ve funkci prezidenta navštíví.

Blahopřejný vzkaz do Česka z Ukrajiny napsal například i bývalý velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis, nyní náměstek ukrajinského ministra zahraničí. „Je to dobrá zpráva pro Českou republiku. Je to dobrá zpráva pro EU. Je to skvělá zpráva pro Ukrajinu. Děkuji za Vaši podporu, pane prezidente. Spolu zvítězíme,“ komentoval Perebyjnis Pavlovo vítězství nad někdejším premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Doporučované