Hlavní obsah

Pavel si jel metrem „s Danuší“ pro její voliče

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel dnes cestoval metrem, „po boku“ své rivalky v prezidentské volbě Danuše Nerudové.

Reklama

aktualizováno •

Na ulici, v metru i v hospodě u šipek. Kandidát na prezidenta Petr Pavel lovil ve čtvrtek voliče v Praze. Reportéři Seznam Zpráv s ním strávili celé odpoledne.

Článek

„Víc objektivů než voličů,“ rozhlíží se prezidentský kandidát Petr Pavel na tramvajové zastávce I. P. Pavlova. Ve čtvrtek odpoledne tu pořádá jednu z posledních předvolebních akcí v ulicích.

Má rozdávat letáky kolemjdoucím a na poslední chvíli lákat nerozhodnuté. Místo váhajících voličů ho ale obklopí houf novinářů a fanoušků, kteří chtějí těsně před prvním kolem využít možnosti, jak svůj idol potkat naživo.

Například sedmdesátnice Ilona se o dnešní akci dozvěděla od kamarádky a vyrazila sem pro podpis a fotografii. „Že důchodci volí jenom Babiše, je nesmysl. Nepochopím, jak by ho vzdělaný člověk mohl volit,“ říká.

Na Pavla se tu stojí doslova fronta, fanoušci si donesli jeho knihy a fotografie, jeden z voličů si přeje podpis do díla Václava Havla. „V srdci Havel, na Hrad Pavel,“ recituje další z nich.

Pro podpis si přijde i Ivana, která na krátké setkání na rušné ulici přijela s kolegou Petrem až z Plzně. „Cestou jsme nejeli po dálnici, ale zastavovali jsme ve městech a vesnicích a vylepovali plakáty,“ vysvětluje Ivana, kterou mrzelo, že Pavla nestihla na kampani v Plzni.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Paní Ivana dorazila až z Plzně.

Její kolega, který se počítá mezi Pavlovy dobrovolníky, plánuje, že v příštím týdnu zkusí ještě roznášet letáky v Plzni a přesvědčovat další voliče.

Většina chodců na „Pavláku“ si ale ani nevšimne, že právě míjí hlouček, v němž se skrývá prezidentský kandidát. Kontakt s případnými novými voliči tak obstarávají dobrovolníci, kteří rozdávají letáky a placky.

Občas se někdo z nich zastaví, ale většina lidí, která na akci nepřišla cíleně, nakonec čekání vzdá. Pouze jeden z kritiků si vystojí frontu, aby se Pavla zeptal na komunistickou minulost.

Podívejte se na Pavlovu předvolební akci v Praze:

+30

Z I. P. Pavlova pokračuje Pavel na další setkání do Dejvic. Chce se ukázat jako běžný smrtelník, takže cestuje metrem. Jízdenku si kupuje moderně - přes mobilní aplikaci.

Nezvyklý pasažér neujde pozornosti - už jen kvůli hloučku fotografů, kteří jsou mu v patách. Někteří cestující se dokonce osmělí a fotí si s Pavlem selfie. Kandidát pak pobaví, když si nevědomky sedne téměř přímo pod plakát své soupeřky Danuše Nerudové.

Když po 16. hodině konečně vejde do hospody v Dejvicích, je už uvnitř narváno. Všechny stoly jsou obsazené mladými s pivem v ruce. Cíl zdejší mise je jasný a připouští ho v krátkém projevu na úvod i sám Pavel:

„Slyšel jsem, že většina mladých volí Danuši, protože jsem se prý mladým nikdy neukazoval. Přišel jsem se vám tedy ukázat,“ říká a posléze se přesunuje k pípě, aby se pustil do čepování - poptávka po pivu od prezidentského kandidáta je velká.

Prohlédnout si Pavla zblízka přišel například 19letý Martin, budoucí student Univerzity obrany, i když už je rozhodnutý, že dá hlas právě jemu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Student Martin je rozhodnutý volič Petra Pavla.

„Na mě má vliv celkově jeho reprezentování, jak se chová, jak si zakládá na slušnosti. Pro mne je to jeden z mála volitelných kandidátů,“ říká. Kandidátku na prezidentku Danuši Nerudovou podle svých slov nezvažoval.

Přesvědčit váhavé ale Pavel v hospodě šanci má:

„Já se rozhoduji mezi Danuší a Pavlem. Říkal jsem si, že si ho přijdu poslechnout, protože dobře mluví. Určitě to generálovi hodím, když bude ve druhém kole proti Babišovi,“ vysvětluje nerozhodnutý student Jonáš.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Student Jonáš přišel na předvolební akci Petra Pavla v pražských Dejvicích.

Petr Pavel si mezitím stíhá sám dát jedno pivo, ale od pípy už ho studenti odvolávají na další výzvu, kterou pro něj připravili: souboj v šipkách.

„Cílem akce bylo, aby pana generála mohli lidé vidět osobně. To je podle mě nejlepší - potkat se, popovídat a ať si každý udělá svůj názor,“ říká organizátor akce Šimon Šebek.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme do textu novou fotogalerii.

Reklama

Doporučované