Hlavní obsah

Pavel Fischer odevzdal listiny pro kandidaturu na prezidenta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Senátor Pavel Fischer (nezávislý).

Reklama

Senátor Pavel Fischer dnes předal na Ministerstvu vnitra kandidátní listinu a své prohlášení ke kandidatuře ve volbě prezidenta České republiky v roce 2023.

Článek

Do dnešního dne ho v kandidatuře podpořilo 54 poslanců a senátorů. Zákonem dané minimum je 20 zástupců Poslanecké sněmovny, nebo alespoň 10 ze Senátu.

Fischer je jedním ze tří kandidátů, vedle bývalé rektorky Danuše Nerudové a generála Petra Pavla, které na začátku října podpořila v prezidentské kandidatuře koalice Spolu.

„Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila,“ řekl k tomu tehdy Fischer.

O post prezidenta se Pavel Fischer uchází už podruhé. Do boje o Pražský hrad vstoupil i před čtyřmi lety. Podle počtu odevzdaných hlasů tehdy skončil za Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem jako třetí, když jich získal v prvním kole více než 10 %.

V minulosti působil Fischer jako poradce prezidenta Václava Havla nebo velvyslanec ve Francii a Monaku. Senátorem je od října 2018.

12 oficiálních uchazečů o post prezidenta

Na Ministerstvu vnitra podle Hany Malé z odboru tisku ministerstva dosud podalo kandidátní listinu 12 uchazečů. Vedle Fischera to jsou například Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. V příštích dnech se tak chystají učinit Petr Pavel, předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo podnikatel Karel Diviš.

Reklama

Doporučované