Hlavní obsah

Pavel vede v souboji o Hrad, Nerudová ho ale podle průzkumu porazí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tři favoriti mezi kandidáty na prezidenta podle předvolebních průzkumů jsou vedle Petra Pavla (na snímku) i Danuše Nerudová a Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel vede před Danuší Nerudovou a Andrejem Babišem v průzkumu agentury Median pro první kolo prezidentských voleb. V tom druhém by ho ale Nerudová porazila. Uvedla dnes agentura během tiskové konference.

Článek

Pavel s 28 % v současné době vede volební průzkum agentury Median pro první kolo volby. Nerudová je těsně za ním s 27,5 %. Babišovi vychází 24,5 %.

„Trojice aktuálně nejvíce podporovaných kandidátů má velmi podobný výsledek s rozdílem na úrovni statistické chyby,“ uvedli výzkumníci. „Na základě výsledků tak nelze jednoznačně říct, kdo by se dostal do druhého kola a kdo ne.“

Statistická chyba se pohybuje v rozmezí od 0,5 procentního bodu u malých zisků do 3,5 procentního bodu u kandidátů s vysokým ziskem.

Nerudová by vyhrála druhé kolo

Median zjišťoval i potenciální duely pro druhé kolo volby. Předseda hnutí ANO Babiš by podle výzkumu neporazil Nerudovou ani Pavla. Pokud by se ve druhém kole utkali Nerudová s Pavlem, někdejší rektorka Mendelovy univerzity by zvítězila.

Pavla by Nerudová porazila poměrem 54 ku 46 procentům hlasů. Předsedu ANO by Nerudová překonala poměrem 65 ku 36 procentům. Pavel by nad Babišem vyhrál podobným poměrem.

Volební účast by podle zjištění Medianu byla vysoká. Tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že se voleb určitě zúčastní, dalších 12 procent pak účast zvažuje. Reprezentativní vzorek tvořilo 1000 respondentů starších 18 let, kteří byli dotazováni od 8. do 19. prosince.

Více než polovina voličů už má jasno, koho bude volit. Nejrozhodnutější voliče mají podle Medianu Petr Pavel a senátor Marek Hilšer.

Nerudová se poprvé v čele průzkumů objevila 9. prosince, kdy svoji prognózu zveřejnila právě agentura Median. Vedla před Andrejem Babišem a Petrem Pavlem. Některé další průzkumy pak její vedoucí postavení potvrzovaly.

Podle unikátního volebního modelu Seznam Zpráv, který se pravidelně aktualizuje, má v tuto chvíli k vítězství nejblíž Babiš. Jeho vedení je ale těsné.

Kdo vyhraje prezidentskou volbu?

Seznam Zprávy opět připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři mohou pravidelně dozvídat, kdo má nejblíže k vítězství v nadcházejících prezidentských volbách.

Poll of polls

Vážený průměr všech modelů je nejpřesnější odhad, jak by v danou chvíli dopadly prezidentské volby. Procentuální zisky jednotlivých kandidátů a kandidátky jsou zachyceny v grafu, který vychází z volebních modelů relevantních agentur.

Datum průzkumu: Všechny agentury provádějí průzkumy v nějakém časovém rozpětí. Za datum průzkumu považujeme středové datum, kdy průzkum probíhal, nikoli datum jeho zveřejnění.

Dlouhodobě sledujeme vývoj volebních modelů

Průzkumy pro 1. kolo

Klíčový graf pro interpretace průzkumů ukazuje, jak se vyvíjí volební model pro prezidentské volby za všechny agentury. Na rozdíl od dílčích zpráv o jednotlivých průzkumech, zde jsou zohledněny termíny, kdy samotné průzkumy probíhaly, nikoli kdy daná agentura zveřejnila výsledky průzkumu. Zachycené nálady voličů totiž odpovídají době, kdy se průzkum konal, což může být i několik týdnů zpětně.

Data vycházejí z průzkumů všech relevantních agentur. Každý jednotlivý průzkum je u každého z kandidátů a kandidátky zobrazen jako jeden konkrétní bod. Linka mezi body pak odráží vážený průměr.

S každým novým průzkumem probíhá nový přepočet váženého průměru podle metodologie Mandáty.cz. Tento průměr se pak zohlední k době, kdy samotný průzkum probíhal.

Průzkumy pro 2. kolo

V následujících přehledech zobrazujeme, jak agentury zachycují nálady voličů u současných favoritů voleb a jak by vypadaly jejich volební zisky ve druhém kole prezidentské volby.

První graf ukazuje, jaké by byly volební zisky ve druhém kole u kandidátů Andreje Babiše a Petra Pavla.

Druhý graf ukazuje zisky Andreje BabišeDanuše Nerudové.

Reklama

Doporučované