Hlavní obsah

SPD napíná Babiše: váhá, jestli ho podpoří ve druhém kole

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Výsledek Jaroslava Bašty: 4,47 procenta hlasů, páté místo z osmi kandidátů.

Reklama

aktualizováno •

Podle šéfa strany Tomia Okamury se rozhodne během příštích dnů.

Článek

Když se Jaroslava Bašty novináři v průběhu sčítání hlasů ptali, koho podpoří v druhém kole, opakovaně tvrdil, že nikoho. „Všichni podporují současnou vládu. Někdo přímo, někdo nepřímo,“ vymezoval se kandidát a poslanec SPD vůči Andreji Babišovi (ANO).

Bašta také v sobotu odpoledne s vážnou tváří říkal, že si věří na postup do druhého kola. A dvouciferný výsledek tipovali i další politici SPD ve volebním štábu.

Nestalo se: Bašta získal 4,45 procenta a skončil pátý z osmi kandidátů.

Každopádně Babišovi by se Baštových 248 tisíc hlasů pro druhé kolo hodilo. Jenže SPD ho napíná – v sobotu prohlásila, že se teprve v příštích dnech rozhodne, jestli vyzve své příznivce, ať dají za dva týdny hlasy předsedovi hnutí ANO.

Baštovy výroky, že se mu nelíbí Babiš ani Pavel, ale nemusejí po první kole nic znamenat, jak v sobotu naznačil šéf SPD Tomio Okamura.

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

SPD se během příštích dnů rozhodne, jestli podpoří Andreje Babiše (ANO) ve druhém kole prezidentských voleb.

„S Jaroslavem Baštou o tom hovoříme. Během několika dalších dní si v klidu vyhodnotíme první kolo, kdo co z kandidátů nabízí pro občany České republiky a na základě toho se rozhodneme,“ pronesl Okamura, zatímco ve stejné době byl poslanec SPD Jaroslav Foldyna na návštěvě u Babiše doma v Průhonicích - prý aby Babišovi pogratuloval k výsledku.

„S panem Foldynou jsme se setkali, to je pravda. Řešili jsme, že v Ústeckém kraji přišlo k volbám relativně málo lidí,“ potvrdil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

O přesunu Baštových voličů k Babišovi pochybuje například Pavel Ranocha, analytik výzkumné společnosti Kantar. „Netroufl bych si tvrdit, že nějaká dramatická většina voličů půjde podpořit pana Babiše,“ zapochyboval expert České televizi v reakci na otázku, jestli – bez ohledu na výzvu SPD – se Baštovi voliči přikloní k Babišovi.

Ať už je mír na Ukrajině

Babiš během posledních dnů kampaně zacílil právě na Baštovy příznivce – prohlášením, že by řešil válku na Ukrajině uzavřením míru. Což je jeden z Baštových volebních sloganů.

„Kdybych se stal prezidentem, zorganizoval bych na Pražském hradě mírový summit. Abychom udělali vše pro to, aby skončila válka a aby lidé přestali umírat,“ prohlásil Babiš ve čtvrteční televizní debatě v televizi Nova.

A řešení války na Ukrajině uzavřením míru (aniž vysvětlují, jak k tomu Rusko přesvědčit), začali ve veřejném prostoru opakovat i další politici ANO. „Válka v Evropě musí co nejrychleji skončit,“ vypustil na sociální sítě hned v pátek šéf pražského ANO Ondřej Prokop.

Takže ačkoli Bašta ani SPD hned přímo nevyzvali své voliče, ať za dva týdny hodí hlas Babišovi, důležité bude, zda začnou tito lidé (nejen) téma míru hledat u Babiše. Navíc Bašta s Babišem se potkávají i v další agendě: oba kritizují vládu a oba slibují boj s drahotou.

Baštovi vadí komunistická minulost

Na druhou stranu, Bašta v debatách i v rozhovorech na Babiše útočil. Například připomínal jeho spolupráci s komunistickou tajnou policií – prohlásil, že v Moskvě mají na Babiše dodnes složku. „Jeho voliči spíš do druhého kola nepřijdou,“ odhadl analytik Ranocha.

Bašta, signatář pronásledovaný za totality kvůli podpisu Charty 77, má také problém s komunistickou minulostí Petra Pavla.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Voják a generál Armády České republiky ve výslužbě Petr Pavel je v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. V prezidentských volbách 2023 v druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi najdete zde.

„Mě to jenom mrzelo. A věřím, že voliči SPD nechtějí na Hradě mít zástupce asociální vlády, která lidem pomáhá pozdě a málo,“ obrátil se Andrej Babiš na Baštovy podporovatele v sobotním povolebním projevu.

Předvolební průzkumy v posledních měsících zaznamenaly rostoucí trend v Baštových preferencích. Například poslední předvolební průzkum Medianu ho dal na 4. místo za favority voleb. Jádro jeho voličů vypočítal na 4 procenta, potenciál na 7,5 procenta.

Lednová predikce agentury STEM/MARK pak uvedla preference 4,1 procenta. Ve volebním modelu, který počítal s volební účastí 68 procent, jí pak vyšlo 5,4 procenta.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš je předsedou hnutí ANO, v minulosti působil jako ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 postoupil do druhého kola, kde však prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Reklama

Doporučované