Hlavní obsah

Hlasy Nerudové budou klíčové. Zlom v její kampani nastal před Vánocemi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová skončila v prezidentských volbách na třetím místě.

Reklama

Danuše Nerudová nepostoupí do finále. Její hlasy však budou důležité pro Petra Pavla. Zlom v její kampani nastal v momentě, kdy se začaly řešit problémy na Mendelově univerzitě. Pomoci jí nemuselo ani přihlášení se k volbě Spolu.

Článek

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová do druhého kola prezidentské volby nepostoupila. Skončí na třetím místě se ziskem zhruba 14 procent hlasů.

Ve svém prvním proslovu během sčítání hlasů pogratulovala Petru Pavlovi, kterého označila za demokratického vítěze voleb. Expremiéra Andreje Babiše označila za zlo, proti kterému je třeba bojovat. Přímou podporu ale Pavlovi z pódia v pražské Galerii Mánes nevyslovila. Její hlasy budou pro Pavla ve druhém kole klíčové.

Sejdu se s Pavlem

Řekla, že o možné podpoře bude s Pavlem jednat osobně večer. „Budeme s panem Pavlem diskutovat, zda pan Pavel mou podporu přijme,“ dodala Nerudová. Chce jednat s Pavlem soukromě, a nikoliv ve spolupráci s dalšími kandidáty Pavlem Fischerem či Markem Hilšerem, kteří podobně jako ona v kampani kritizovali expremiéra Andreje Babiše.

Zároveň naznačila, že její započatá politická dráha, která se nyní zastavila po prvním kole voleb na Hrad, bude pokračovat.

„Začal se psát příběh, který je inspirací pro všechny ostatní. Máme moc měnit věci. Jako žena jsem poprvé zašla takto daleko, pootevřely se dveře dalším, kteří za mnou půjdou,“ uvedla bronzová prezidentská kandidátka.

Atmosféra v sále byla navzdory neúspěchu pozitivní, Nerudová před zahájením tiskové konference sklidila několikaminutový potlesk a ovace.

„Přispěli jsme k dobré náladě ve společnosti. Na cestě jsme se ani jednou neušpinili, celou dobu jsme vedli pozitivní kampaň. Ukázali jsme, že se dá dojít daleko s tím, že nikoho neočerňujete a děláte věci dobře,“ ocenila svůj tým a podporovatele.

Se svými spolupracovníky se chystá analyzovat, proč navzdory dřívějším průzkumům zůstala ve volbách za očekáváními. Její podzimní vzestup se zadrhl před loňskými Vánocemi, kdy se objevily pochybnosti o jejím působení v čele Mendelovy univerzity. Do karet jí v posledních dnech nemuselo zahrát ani to, že se v televizních debatách otevřeně přihlásila k volbě pravice a koalice Spolu.

Zlom o Vánocích

Brněnská ekonomka Danuše Nerudová se na začátku ledna 2018 stala nejmladší rektorkou, když stanula v čele Mendelovy univerzity v Brně (do ledna 2022).

Do povědomí veřejnosti poprvé výrazněji vstoupila v lednu 2019, když se stala předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody, kterou zřídila tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. V této pozici se Nerudová začala častěji dostávat do médií.

Když před třemi lety propukl covid, Nerudová se stala jednou ze členek expertní platformy KoroNERV-20, která hledala řešení společenských a hospodářských dopadů koronavirové pandemie.

Zvažovat prezidentskou kandidaturu začala v létě 2021. Definitivní rozhodnutí a oznámení jít do boje o Hrad učinila na konci loňského května. Kandidaturu do voleb podala oficiálně loni v listopadu na základě 82 tisíců sesbíraných podpisů od občanů.

Do loňského září se její preference dle volebního modelu agentury Median pohybovaly pod 10 procenty. Nástup přišel v říjnu, kdy její známost začala narůstat. Vrchol nastal na přelomu listopadu a prosince, kdy křivka atakovala hodnoty těsně pod 30 procenty. Jenže právě v době před Vánocemi se její kampaň dostala do útlumu.

Tým Nerudové nebyl dostatečně připravený na kritiku ohledně jejího působení v čele Mendelovy univerzity. Seznam Zprávy loni v prosinci upozornily, že Národní akreditační úřad pro vysoké školství řeší podezření, že se na Mendelově univerzitě v éře rektorky Nerudové porušovala pravidla. Jde mimo jiné o podezření, že někteří studenti univerzity přišli nezvykle rychle k doktorskému titulu Ph.D. Nerudová se hájila, že k řešení problémů na škole přistupovala tak, jak měla, pochybení odmítala.

Její komunikace kauzy však byla kostrbatá a u části veřejnosti mohla zanechat podezření, že Nerudová něco skrývá. S propracovaným vyjádřením a vysvětlením případu s rychlotituly na jí řízené škole přišla až 31. prosince, v mezidobí tedy kauza žila svým životem.

Volební modely agentur Median, Kantar a Data Collect ukazují, že lednová čísla Danuše Nerudové spadla oproti prosinci zhruba o pět procent.

Nerudová po vypuknutí případu začala působit v kampani nervózním a nejistým dojmem, zejména na počátku reagovala na dotazy novinářů podrážděně a neochotně. Bylo znát, že její tým nebyl na takovou „palbu“ dostatečně připravený – což vyniklo ve srovnání s tím, jakým způsobem byl na otázky ohledně minulosti a kariéry v KSČ nachystaný tým Petra Pavla, což bylo před prvním kolem voleb zase jeho slabší místo.

K tomu se přidaly komunikačně nešikovné kroky, když například Nerudová posunula interpretaci výroků Petra Pavla ohledně jejích znalostí v oblasti účetnictví. V prvních dvou televizních debatách v České televizi a na Primě se Nerudová více hájila a bránila, než že by tlačila svá vlastní témata a vize. To se jí podařilo zejména až v poslední televizní superdebatě na Nově den před volbami. Na zvrat ve vývoji preferencí to však již nestačilo.

Reklama

Doporučované