Hlavní obsah

Slovenské volby: Kde v okresech nejvíc podporovali Korčoka a kde Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Slovensko má za sebou druhé kolo prezidentské volby. Podívejte se, jak Slováci volili v jednotlivých okresech.

Reklama

Článek

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku skončilo vítězstvím Petera Pellegriniho.

Vítězství v okresech v poměru 61 : 18 pro Pellegriniho

Kliknutím na vybraný okres se zobrazí detaily s výsledky všech kandidátů. Nejtěsnější výsledek – ani ne dvě desetiny procentního bodu – je zaznamenán v okrese Trenčín (Pellegrini 50,09 %, Korčok 49,91 %) a dále v Banské Bystrici, rodišti obou finalistů prezidentské volby. O pouhý jeden procentní bod zde nakonec v poměru 50,59 % ku 49,41 % zvítězil Peter Pellegrini.

Kliknutím na vybraný okres se zobrazí detaily. Výběrem v menu lze v mapě zobrazit volební zisky jednotlivých kandidátů.

Volí lidé, ne plochy okresů

Druhá mapa je ještě důležitější, odráží se v ní totiž přesné rozložení voličských hlasů. Jde o tzv. kartogram, který je namodelovaný ne podle geografického rozložení okresů, ale podle počtu voličů v daném místě. Každý šestiúhelník na mapě zastupuje pět tisíc voličů a mapa dává odpověď, kde se vlastně všechny ty hlasy pro Ivana Korčoka berou. Pouhým okem by se totiž při pohledu na klasickou mapu mohlo zdát, že vítězství Petera Pellegriniho bylo o dost přesvědčivější. Ale je to iluze – volí totiž lidé, ne plochy.

V oblastech s výraznou maďarskou menšinou, kde v prvním kole vyhrával kandidát Krisztián Forró, nyní zvítězil Peter Pellegrini. Zajímavé je ale sledovat zisky obou dvou kandidátů: Oba okresy, Dunajská Streda i Komárno, ukazovaly už v prvním kole, že sympatie ke Korčokovi a Pellegrinimu se zde hodně různí. A to se ukazuje i ve druhém kole.

Zatímco Dunajská Streda volila zhruba stejně jako celá republika v součtu, tedy Korčoka 47 % a Pellegriniho 53 %, v okrese Komárno se voliči přiklonili výrazně víc k Pellegrinimu (63,4 %) než ke Korčokovi (36,6 %).

Slovenské volby – predikce výsledků druhého kola

Třináct minut po zveřejnění první dat slovenského statistického úřadu analytici na webu Seznam Zprávy predikovali, že druhé kolo vyhraje Peter Pellegrini se ziskem 53 % hlasů a Ivan Korčok získá 47 %.

Predikce předchozích voleb

Reklama

Doporučované