Hlavní obsah

Predikce slovenských voleb: První kolo vyhrává Korčok, postupuje i Pellegrini

aktualizováno •

Slovensko volí novou hlavu státu. Analytici na webu Seznam Zprávy už zhruba hodinu po uzavření volebních místností predikovali, že 1. kolo vyhraje diplomat Korčok.

Reklama

Článek

Hodiny strávené sledováním průběžného sčítání výsledků voleb jsou minulostí. Nastupují přesné volební predikce. Následující graf ukazuje predikci, podle které volby vyhrál bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. Od začátku se rýsoval velice vyrovnaný výsledek s druhým kandidátem Peterem Pellegrinim, který také postupuje do druhého kola.

Po uzavření posledních volebních místností ve 22:30 začal slovenský statistický úřad poskytovat první data, na základě kterých jsme predikci přinesli.

Průběžně aktualizovaný text o slovenských volbách, doplněný poznatky reportéra SZ přímo z Bratislavy, najdete zde.

Co je to volební predikce

Jde o odhad volebních výsledků na základě průběžného počítání hlasů. Využívá k tomu matematické modelování. Díky volební předpovědi budou čtenáři znát výsledky voleb několik hodin před tím, než slovenský statistický úřad dopočítá všechny volební okrsky.

Model se přepočítá automaticky po tom, jak statistický úřad aktualizuje data o nově spočítaných okrscích. To by se mělo dít každých 10 minut.

Model začne zobrazovat odhad po tom, co se spočítá přibližně 10 procent hlasů (to může být okolo 20 procent okrsků). Už tehdy možná zjistíme, kdo vyhrál volby, ale jen v případě, že rozdíl mezi prvním a druhým kandidátem bude větší.

Jak to přesně funguje

Přesný průběh a detailní vysvětlení, jak predikce funguje, jsme popsali před prezidentskou volbou v Česku.

Pokud by byl výsledek těsný a intervaly by se překrývaly, tak bude potřeba spočítat více okrsků. S každým dalším spočítaným okrskem se budou intervaly zmenšovat. Pokud bude rozdíl mezi prvním a druhým velmi těsný, například jen jeden procentní bod, na vítěze si počkáme dlouho.

Jistota 95 procent

Předpověď pracuje s 95procentním intervalem spolehlivosti. To znamená, že na 95 procent se bude výsledek pohybovat v rozmezí intervalu. Čím více okrsků bude spočítáno, tím menší bude tento interval, tedy tím přesnější bude i odhad. Existuje i velmi malá, 5procentní šance, že model netrefí volební výsledek kandidáta správně. Tato nejistota se nebude snižovat spočítáním nových okrsků. Ve statistice je však pětiprocentní pravděpodobnost velmi nízká.

Predikční model pracuje s chováním voličů v minulých volbách. Využívá to, že chování voličů se mezi volbami příliš nemění.

Predikce předchozích voleb

Reklama

Doporučované